Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγγελική Παρδαλίδου: Παγκόσμια πρεμιέρα του Angel Pardalos στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Πεκίνου

  


Η ταινία Angel Pardalos πραγματοποίησε εξαιρετικά επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Forward Future, το οποίο είναι αφιερωμένο σε νέους σκηνοθέτες με πρωτοποριακά έργα. Φέτος, από 1.826 ταινίες από 139 χώρες, εκ των οποίων 681 ήταν πρώτες ή δεύτερες σκηνοθετικές δουλειές, επιλέχθηκαν μόλις 13 ταινίες για το τμήμα forward future. Ανάμεσά τους, το Angel Pardalos.

Η προβολή σημείωσε απόλυτο sold out, ενώ η συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε διήρκεσε πάνω από μία ώρα, αποδεικνύοντας τη βαθιά απήχηση της ταινίας στους θεατές. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κοινού, καθώς πολλοί παρευρισκόμενοι παρέμειναν στον χώρο μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, προκειμένου να συνομιλήσουν με τη δημιουργό Αγγελική Παρδαλίδου και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

Οι κριτικές και οι αντιδράσεις υπήρξαν στην πλειονότητά τους εξαιρετικά θετικές, με την ταινία να αναφέρεται ως το “Most Watched Film in the Focus on the Future section (Nominated)”.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και τα λόγια του επικεφαλής της ομάδας επιλογής των 13 έργων του συγκεκριμένου προγράμματος, καθηγητή πανεπιστημίου Guanping Wu, ο οποίος εξήρε την ερμηνευτική δεινότητα της δημιουργού και την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της προσέγγιση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η ταινία αποτελεί υποδειγματικό παράδειγμα για το πώς διαφορετικές μορφές τέχνης μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα σε ένα κινηματογραφικό έργο, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα τη χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς για τους φοιτητές του.

Παράλληλα, η καταξιωμένη καλλιτέχνις Cya Liu, μέλος της επιτροπής του Emerging Forward Future, συνεχάρη προσωπικά τη δημιουργό για την καλλιτεχνική της τόλμη και το ιδιαίτερο δημιουργικό της όραμα.

Η παραγωγή της ταινίας έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των Ψηφιακών Δράσεων, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Film Office Ηπείρου, γεγονός που υπογραμμίζει τη θεσμική αναγνώριση και τη σημαντική υποστήριξη που έλαβε το έργο από ελληνικούς δημόσιους φορείς.

Η συμμετοχή του Angel Pardalos σε ένα φεστιβάλ τέτοιου διεθνούς κύρους,συνιστά έναν σπουδαίο θρίαμβο όχι μόνο για την ίδια την παραγωγή αλλά και για το ελληνικό ανεξάρτητο σινεμά συνολικά.

Καθοριστική υπήρξε η στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κίνα, καθώς και του ΕΚΚΟΜΕΔ, το οποίο υποστήριξε την πρεμιέρα αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του φεστιβάλ στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Το ταξίδι στην Κίνα στήριξε επίσης το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν που είναι και χορηγός της ταινίας.

Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν οι : Αγγελική Παρδαλίδου (δημιουργός-Παραγωγός), Μάνος Παπαδάς (Ηθοποιός), Παναγιώτης Παρδαλίδης (Συμπαραγωγός) και Ευδοκία Ράπτη (Τραγουδίστρια-Δασκάλα Φωνητικής).

ΕΝΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η ταινία Angel Pardalos , μια ανεξάρτητη παραγωγή της Pardalidou Culture, γεννήθηκε μέσα στην απομόνωση της πανδημίας και μετατρέπει τη μοναξιά σε καλλιτεχνική έκρηξη. Η δημιουργός μεταμορφώνει σκέψεις, αναμνήσεις και φαντασιώσεις σε ένα ζωντανό, πολυμορφικό σύμπαν.

H ταινία συνδυάζει με τόλμη:

  • Kινηματογράφο
  • Θέατρο
  • VFX και AI
  • Animation και ψηφιακή τέχνη
  • Ντοκιμαντέρ
  • Mocumentary
  • Ποίηση και πρωτότυπη μουσική

δημιουργώντας ένα multiart, καλειδοσκοπικό πορτρέτο αυθεντικότητας, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία συνυπάρχουν.

Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, και Ήπειρο.

197 ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ταινίας είναι οι 197 εναλλαγές κοστουμιών, που ενισχύουν τη διαρκή μεταμόρφωση της ηρωίδας και συνθέτουν ένα μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα. Η παραγωγή σκοπεύει να καταθέσει αίτηση για Ρεκόρ Guinness, αναδεικνύοντας την ταινία και ως ένα πρωτοφανές επίτευγμα σε επίπεδο καλλιτεχνικής σύλληψης και εκτέλεσης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η πορεία προς τη μεγάλου μήκους ταινία προετοιμάστηκε μέσα από έργα που ήδη έχουν ξεχωρίσει διεθνώς επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του πρότζεκτ:

  • Η μικρού μήκους ταινία (μόλις 3 λεπτά) “Το Μανιφέστο της Κάλτσας”(95 Διεθνή Φεστιβάλ , 39 διακρίσεις)
  • Τοmusic video “Be Like Angel Pardalos”(57 Φεστιβάλ, 31 διακρίσεις)

ΣΥΝΟΨΗ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εν μέσω καραντίνας λόγω COVID, η Angel Pardalos βρίσκεται ολοκληρωτικά μόνη. Αποφασίζει λοιπόν να μετατρέψει τη μοναξιά σε δημιουργία. Με χιούμορ και τρυφερότητα δηλώνει: «Αφού κανείς δεν μου έγραψε ένα έργο, θα το κάνω εγώ. Είμαι η μούσα μου.»

Από εκείνη τη στιγμή, η φαντασία της απογειώνεται. Καθώς γράφει εικόνες και συναισθήματα ξεχειλίζουν από μέσα της, όχι γραμμικά, αλλά σαν ένα ζωντανό μωσαϊκό από αναμνήσεις, όνειρα και φαντασιώσεις. Ο θεατής παρακολουθεί τις σκέψεις της να ζωντανεύουν στην οθόνη: τη μια στιγμή βρίσκεται πάνω στη σκηνή, την επόμενη δίπλα στη θάλασσα, στο χιόνι, στο σπίτι της, σε ένα πάρκο, στην Καβάλα, στην Ήπειρο. Τραγουδά, χορεύει, ζωγραφίζει, ονειρεύεται, γελάει, κλαίει. Κάθε σκηνή την επαναπροσδιορίζει, νέο περιβάλλον, νέο κοστούμι, νέα μορφή τέχνης, νέα διάθεση.

Οι αναμνήσεις της μεταμορφώνονται σε ψηφιακή τέχνη, animation, ποίηση και μουσική. Η πραγματικότητα και η φαντασία μπλέκονται, δημιουργώντας ένα πολυμορφικό καλλιτεχνικό θέαμα, παιχνιδιάρικο, συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο.

Μια ιστορία γεμάτη χρώμα, χιούμορ, αισιοδοξία και συναίσθημα, που γιορτάζει τη χαρά της δημιουργίας όταν ο κόσμος μοιάζει να σταματά. Σε μια πραγματικότητα των social όπου ο καθένας μας υπερεκτίθεται καθημερινά μπορούμε να μετουσιώσουμε αυτήν την κατάσταση σε τέχνη; Μια ταινία γεμάτη ευαισθησία και δημιουργική τρέλα, που μας θυμίζει πως, μερικές φορές, ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Η Αγγελική Παρδαλίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και παραγωγός, Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απόφοιτος δραματικής σχολής Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ενώ συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές στις κινηματογραφικές και θεατρικές σπουδές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με πολυετή παρουσία στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί δυναμικά στη δημιουργία προσωπικών κινηματογραφικών έργων, υπογράφοντας ως δημιουργός, σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια βραβευμένες παραγωγές όπως το Flik Flok, και Το Μανιφέστο της Κάλτσας. Το έργο της χαρακτηρίζεται από συνδυασμό καλλιτεχνικής δημιουργίας και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με σταθερό προσανατολισμό στο ανεξάρτητο σινεμά και τη διεθνή φεστιβαλική παρουσία. Το Angel Pardalos είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωτότυπο Κείμενο/Σκηνοθεσία/Συνολική Σύλληψη: Αγγελική Παρδαλίδου

Θεατρική σκηνοθεσία και ερμηνευτική επιμέλεια: Πέμη Ζούνη

Ερμηνεία: Παρδαλίδου Αγγελική

Παίζουν επίσης : Πέμη Ζούνη, Γιώργος Καραμίχος, Μάνος Παπαδάς, Γιάννης Μανιατόπουλος, Ανθή Δεββέ, Παναγιώτης Παρδαλίδη, Αθανάσιος Παρδαλίδης, Θάνος Παρδαλίδης,Ανυσία Νικολοπούλου,Κορίνα Παπαοικονόμου, Όλγα Τσιακίρη,Βασίλης Ασημακόπουλος και όλο το crew εν γένει.

Συμμετέχουν τα μωράκια : Θωμάς, Ανδρέας και Γρηγόρης

Συμμετέχουν τα ζωάκια: ο γάτος Ιάσωνας και τα άλογα Ερμής και Μάγια

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θάνος Λυμπερόπουλος, Γιάννης Μαργετουσάκης, Αλέξανδρος Σούμας, Δημήτρης Γεωργοσόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας Ήπειρος: Άκης Φωτίου,

Πρωτότυπη Μουσική: Αδάμ Σιάγας

Θεατρικός φωτισμός: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά: Ελένη Σουμή

Κοστούμια: Παρδαλίδου Αγγελική, Ελένη Σουμή

Σκηνοθεσία Backstage Documentary: Μανώλης Ριζικός, Αλέξης Χατζηγιάννης, Αγγελική Παρδαλίδου, Γιώργος Μανταλιάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Καλέμος

Βοηθός Art Director: Μάνος Παπαδάς

Χορογράφος-Βοηθός παραγωγής-βοηθός σκηνοθέτη στις πρόβες: Γιάννης Μανιατόπουλος

Mακιγιάζ: Φαίη Δασκαλόπουλου, Βούλα Κοντογιάννη, Ιωάννα Μοσχοπούλου

Vfx coordinator: Αλέξανδρος Σούμας

Μοντάζ: Μπάμπης Μπουλούγαρης, Αλέξανδρος Σούμας, , Αντιγόνη Μπιτσικώκου

Color Correction: Ευάγγελος Κουλουκυθάς, Μπάμπης Μπουλούγαρης

Ηχολήπτης: Φώτης Κορομηλάς

Μοντάζ ήχου-Μίξη ήχου: Χριστόφορος Αναστασιάδης

Οργάνωση Παραγωγής: Αγγελική Παρδαλίδου

Animation: Μαίρη Καρπετά

Υπότιτλοι (Αγγλικά) : Αλεξάνδρα Δυράνη-Μαούνη

Υπότιτλοι (Γαλλικά): Jason Bitter

Drone Καβάλας : Ηλίας Τσαγκαλίδης, Δημήτρης Καβούκης

Αφίσα: Astroflipz

Backstage Επαγγελματική φωτογράφιση των γυρισμάτων: Νικολέτα Γιαννούλη

Digital Art : Candyshopvfx

Dcp : Γιώργος Παίδας

Στίχοι Για πάντα και μια μέρα : Μαρα Τσικάρα

Κατασκευή Κοστουμιού Πρεμιέρας : Ευδοκία Βεροπούλου

Digital Art Μανιφέστο της Κάλτσας: Παντελής Αναστασιάδης

Μοντάζ ήχου-Μίξη ήχου Το μανιφέστο της Κάλτσας : Γιάννης Δήμας

Μοντάζ, Colour Correction, Σχεδιασμός Αφίσας/ Teaser Μανιφέστο της Κάλτσας: Γιάννης Μαργετουσάκης

Μουσική Μανιφέστο της Κάλτσας: Κωνσταντίνος Δημηνάκης

Υπεύθυνος Φεστιβαλικής Προώθησης Μανιφέστο της Κάλτσας : Δημήτρης Κατσιμίρης

Εύρεση Χορηγών : Αγγελική Παρδαλίδου

Διαχείριση social Angel Pardalos και Μανιφέστο της Κάλτσας: Αγγελική Παρδαλίδου

Βοηθοί στα θεατρικά γυρίσματα: Φου, Νικόλας Νέζας, Πάνος Ηλιόπουλος

Βοηθοί τελευταίου γυρίσματος: Σωτήρης Σκερλίδης, Μαρία Τομπαλίδου

Φωνητικά 2 τραγουδιών: Ευδοκία Ράπτη

Χορηγοί: Κοσμικόν,  Βλάχα, Χαρισματικοί Οίνοι, Curaprox, Bemyflower, Fever-tree, iSocks, Dcslab, Simul, Fixyourbath,

Χορηγίες Αγαπημένων: Yalos Beach maisonettes Θάσος, Umitspace, Aleciacoiffures, Sikatori, Miltos Mantas, Nikos Andrikos, Anysia Nickolson, Hobby Pet Shop Καβάλα, Ey@logistiko, Voudoulakis Φυτώρια Καβάλας, Studio Φωνής Ευδοκίας Ράπτη, Sokratis, Myhair Καβάλα, Samiotis φωτογραφείο, Hotel Korfos, Fanitravel, Deva Performing, Πολιτιστικός-Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας, Filmschool, Barba, Athens Lux Casa, Spaceprk, Βιβλίο Η ψυχή μου το όπλο σου

Ευχαριστίες: Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων

Tsibi Tsibi Café, Εκδόσεις Εστία (μετάφραση του μονολόγου της Αντιγόνης), Αντιγόνη Φιλιπποπούλου (μετάφραση του μονολόγου της Νίνας-Ο Γλάρος – Τσέχωφ), Άννα Λοντού (άδεια πνευματικών δικαιωμάτων του Γιώργου Σεφέρη), Saqman, Claramela, The Balloon Idea, Mary’s Bakery, Περιφέρεια Αττικής, Μηνάς Αλεξιάδης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Wok on Fire, Χαρικλεία του Χάρρυ Κλυνν,

Η ταινία επιχορηγήθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (Ψηφιακές Δράσεις) και συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Film Office Ηπείρου. Το ΕΚΚΟΜΕΔ στήριξε τη διεθνή πρεμιέρα.

Παραγωγή: Pardalidou Culture

TEASER https://www.youtube.com/watch?v=PU8CHWB0OGU

Site https://www.pardalidou.com/angel-pardalos-multiart-cinema/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις σε παρένθεση της Ελίζας Σουφλή

    Συλλογή Πεζών  σκέψεις σε παρένθεση , Ελίζα Σουφλή ~ Εκδόσεις ΛΙΜΑΝΙ, 2022   Είπα στον εαυτό μου: «Τώρα, κι εσύ, πρέπει να μάθεις να φεύγεις». Κι έτσι, σιγά-σιγά, άρχισα να τηρώ την υπόσχεσή μου. Άρχισα να φεύγω... Από τη μια κακοποιητική σχέση και απ’ την άλλη, από ανθρώπους τοξικούς, από συμβάσεις ασύμβατες με το εγώ μου, από ταμπέλες που έδειχναν προς το μέρος μου αλλά εμένα η κατεύθυνσή μου ήταν άλλη, από ελπίδες που οδηγούσαν σε απέλπιδες προσπάθειες, από όλα εκείνα που με φυλακίζουν. Άρχισα να φεύγω και άρχισα να ζω. Και όλα αυτά, απ’ όταν έφυγες εσύ. Λοιπόν, Ευχαριστώ.   Σχετικά με την συγγραφέα Η Ελίζα Σουφλή γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει επίσης σπουδές στη μουσική, την ιστορία της τέχνης και τη φιλολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 ασχολείται με την πολιτιστική δημοσιογραφία και διατηρεί τον πολιτιστικό ιστότοπο ART.harbour. Έζησε κα...

Από το Μικρό στο Μεγάλο: η πολιτιστική εκπομπή της Ε.Σ.Ε. στο Smile/Βεργίνα TV

    Η πολιτιστική εκπομπή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος "Από το Μικρό στο Μεγάλο" επανέρχεται στο τηλεοπτικό προσκήνιο προσκληθείσα από τη διοίκηση των τηλεοπτικών σταθμών Smile και Βεργίνα.  Με αρχισυντάκη-παρουσιαστή τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά θα προβάλλεται από τις 3 Αυγούστου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00 από το κανάλι Smile Αθηνών.    Την πρώτη εκπομπή τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Παναγιωτόπουλος, η φωτογράφος Βάσια Σκυλακάκη, ο σκηνοθέτης/παραγωγός Αδαμάντιος Πετρίτσης και ο ηθοποιός Λουκάς Κούτρας   Τη δεύτερη εκπομπή τίμησαν ο πρώην πρόεδρος της Ε.Σ.Ε., συγγραφέας, Στάθης Βαλούκος, ο ιστορικός συγγραφέας Δρ Ιωάννης Δασκαρόλης, η μουσικοσυνθέτης Πέννυ Μπινιάρη και ο σκηνοθέτης Στέργιος Παπαευαγγέλου   Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηράκης Βοηθός Σκηνοθέτης: Νεκταρία Δασκαλάκη   Παρουσιάστηκαν τα βιβλία "Ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμα" μυθιστόρημα του Στάθη Βαλούκου και τα ε...

«Old Soul» είναι ο τίτλος του νέου συναρπαστικού μυθιστορήματος του Γιώργου Καστέλλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Ζεις μονάχα μία φορά, μα αν το κάνεις σωστά, και μία είναι αρκετή» λένε. Αυτή δεν είναι μια τέτοια ιστορία. Σ’ αυτό το βιβλίο κανείς δεν ξέρει να ζήσει σωστά, μα κυρίως κανείς δεν ζει μόνο μία φορά… Κωνσταντινούπολη, 1453: Ένας άντρας είναι καταδικασμένος να θυμάται τις προηγούμενες ενσαρκώσεις του καθώς επιστρέφει ξανά και ξανά στη ζωή αλλάζοντας σώματα και ταυτότητες. Το μυστήριο του θανάτου καταρρέει γι’ αυτόν, του μένει όμως ακόμα να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης. Καθώς συνεχίζει αδιάκοπα το ταξίδι του μέσα στην Ιστορία, οι χώρες και οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη και ο ήρωας αλλάζει μαζί με τον κόσμο, προσπαθώντας πάντα να σπάσει την κατάρα της αιώνιας μνήμης που τον βαραίνει. Ο έρωτας και η απώλεια που επιστρέφουν ξανά και ξανά στον δρόμο του, κάνουν την πορεία του ακόμα πιο περίπλοκη και βασανιστική. Αθήνα, 2021: Μια επιμελήτρια λογοτεχνικών κειμένων δέχεται την πρόταση ενός άγνωστου συγγραφέα να τον βοηθήσει να γράψει το φινάλε στο ...