Γράφει η Τζένη Κοσμίδου
Με αφορμή το ανέβασμα του θεατρικού του «Βροχή στο τζάμι», συναντήσαμε τον Θάνο Τσάμπρα και μιλήσαμε μαζί του για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και για τα σχέδιά του που αφορούν στο θέατρο και τη λογοτεχνία.
Μας εξήγησε ότι: η «Βροχή στο τζάμι», είναι ρομαντική κομεντί, με θέμα τον γάμο και πέρα από αυτόν.
Πού και πότε θα την δούμε;
Πότε θα πιάσει η μπόρα…; Η «Βροχή στο τζάμι», έρχεται τον Απρίλιο, στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Διονύση Λυκιαρδόπουλου, με πρωταγωνιστές, τον Σταμάτη Κακαβελάκη και την Έλενα Τριανταφύλλου.
Η υπέροχη Μουσική, είναι της πολυβραβευμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη.
Να συμπληρώσω επίσης ότι, στην παράσταση ακούγεται σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι: «Πίστεψα και δεν πίστεψα» (Μουσική: Πηγή Λυκούδη, στίχοι: Θάνος Τσάμπρας, ερμηνεία: Δημήτρης Αϊβαλιώτης)
«Βροχή στο τζάμι», κομεντί και Απρίλης… θα έλεγε κανείς ότι μιλάμε για… ανοιξιάτικη βροχή, αλλά όχι. Πρόκειται για διαχρονικό «φαινόμενο», καθώς πραγματεύεται τη φθορά των σχέσεων, τη φθορά του γάμου, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς «κατατρώγει τα πάντα τάχιστα»…!
Επειδή λοιπόν σήμερα, αποφασίζονται από τα ζευγάρια πιο εύκολα τα διαζύγια, απ΄ ότι οι γάμοι, η ανατροπή που φέρνει η «Βροχή», είναι ότι αφηγείται μια ιστορία γάμου, ξεκινώντας από το διαζύγιο…!
Τα υπόλοιπα, επί σκηνής.
Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία και πώς αποφασίσατε να την γράψετε για το θέατρο;
Το θέατρο για μένα είναι μια «ζωντανή» εμπειρία, είτε παρακολουθώ, είτε γράφω. Είναι στη ζωή μου διαρκώς, ως τρόπος αντίληψης και δημιουργίας. Παρατηρώντας λοιπόν γύρω μου, ότι «τα έργα και οι ημέρες» των ανθρώπων έχουν «αγριέψει», θέλησα να το ψάξω όσο γίνεται, και βεβαίως, να μεταφέρω στη Σκηνή, τι κάνει τον κόσμο να φτάνει «συναισθηματικά στα άκρα». Για ποιό λόγο, φτάνουμε μεταξύ μας σε καταστάσεις, που άλλοτε θα τις χαρακτηρίζαμε ως ακρότητες;
Γιατί, περί αυτού πρόκειται. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα και ξεσπάει σε όποιον έχει μπροστά του, σε όποιον έχει κοντά του, ξεχνώντας ότι στον άνθρωπο που επιτίθεται, μέχρι πριν λίγο «ακουμπούσε» πάνω του. Είναι εκείνος που αγαπάει, ή που αγαπούσε μέχρι χθες.
Όλο αυτό βέβαια, ως «γυμνό στόρυ», ακούγεται δραματικό για κομεντί, αλλά… αλίμονο στην κωμωδία που δεν μπορεί να πει και δυο πικρές αλήθειες…!
Και για να κάνω και λίγο χιούμορ, μια «βροχή» θα μας σώσει, από όλα αυτά… κι είναι έτοιμη να μας χτυπήσει το τζάμι.
Σας ταιριάζει η κωμωδία; Είναι το αγαπημένο σας είδος;
Παρότι η κωμωδία είναι στην καρδιά μου και παραδέχομαι ότι μου έδωσε ώθηση καριέρας στη Γραφή, σήμερα, τολμώ να πω, ότι με ενδιαφέρουν οι ιστορίες που «βασανίζουν» τους ήρωες. Ιστορίες, με χαρακτήρες που είναι σε σύγκρουση με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό τους. Επιδιώκω να υπάρχει αγωνία, πάθος και αλήθεια στην περιπέτεια των ηρώων. Η αλήθεια, βέβαια, τις περισσότερες φορές έχει πικρή γεύση, αλλά πρέπει να τη γευτούμε, για να έχουμε τη σωστή εικόνα για τη ζωή.
Κι αν υπάρχει χιούμορ, να χρησιμεύει στο να μαλακώνει την πικρία ηρώων και θεατών, μέχρι την τελική αναμέτρηση των χαρακτήρων και το φινάλε του έργου, όποιο κι αν είναι αυτό.
Τα θεατρικά σας σχέδια για το μέλλον, ποιά είναι;
Για τη νέα σαιζόν, ετοιμάζουμε κάτι με τη μεγάλη κυρία του θεάτρου, Άννα Παντζέλη. Σκοπεύουμε να ανεβάσουμε ένα έργο που αγκαλιάζει μια ολόκληρη εποχή, με ήρωες και καταστάσεις «καθρέφτες» της Ελληνικής κοινωνίας.
Θεματικά, πιστεύουμε ότι θα ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα του θεατρόφιλου κοινού. Λεπτομέρειες, στην ώρα τους, εννοείται.
Λογοτεχνικά, υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε;
Λογοτεχνικά, με… κατατρώγει, -όπως λέγαμε και νωρίτερα-, «Η μελαγχολία των ποιητών». Μήνες την ετοιμάζω, τη συγκεκριμένη συλλογή. Στην ποίηση βέβαια, η ευθύνη του δημιουργού έγκειται στο να αφαιρεί «το περιττό» και όχι να «φορτώνει» με εύκολα πονήματα το βιβλίο, όπως εύστοχα έλεγε κι ένας δάσκαλός μου, «προπονητής» του ποιητικού στίβου. Πού θα πάει όμως, ελπίζω κατά το φθινόπωρο, να μου χτυπήσει κι εκεί η βροχή το τζάμι. Με τα πρωτοβρόχια…
Δεν σταματάτε να γράφετε, δηλαδή...
Αν σταματήσω να γράφω, θα πάψω να ζω.
Κύριε Τσάμπρα, σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς, κυρία Κοσμίδου.
* Ο Θάνος Τσάμπρας είναι ποιητής, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2015 έως το 2021. Έγραψε θεατρικά έργα και σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η συνεισφορά του στα Ελληνικά Γράμματα περιλαμβάνει την έκδοση πέντε ποιητικών συλλογών, καθώς και δοκίμια για το θέατρο και το σενάριο. Τιμήθηκε, το 2019, από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, για το θεατρικό έργο του «Καρύδια με μέλι» και το 2023, από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, για την προσφορά του στην Ποίηση και στο Θέατρο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου