Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαρία Πετρή, νέο βιβλίο: Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι / 'Οταν μια γυναίκα θέλει, μπορεί!

  


Μαρία Κάλλας: όταν μια Γυναίκα θέλει μπορεί!
Πως από την οικογενειακή τοξικότητα έφτασε στην κορυφή της Μαρίνας Πετρή

Μια πρωτότυπη τριήμερη παρουσίαση του βιβλίου « Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» για ενήλικες και παιδιά στο Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» στις 1, 2 και 3 Απριλίου, περιέχει εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά. Επιμελούνται και παρουσιάζουν την εκδήλωση ο πρόεδρος του φορέα, καθηγητής διδάκτωρ Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής και καλλιτέχνης Θεόδωρος Μαλλιάς, ως Επιστημονικός Σύμβουλος-Συντονιστής και η γνωστή καλλιτέχνης, Διαχειρίστρια του Κέντρου Γεωργία Γιάχου. Τον τίτλο των εκδηλώσεων «Μαρία Κάλλας: όταν μια Γυναίκα θέλει μπορεί!» έδωσε η Ευτυχία Λαμπροπούλου δημοσιογράφος υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του περιοδικού Πατρινόραμα. Η ιδέα των δράσεων ήταν της ζωγράφου και συγγραφέως Μαρίνας Πετρή όπως ή ίδια λέει: «Από τις πρώτες σκέψεις μου για τρόπους παρουσίασης του βιβλίου ήταν να βρεθεί ένας πνευματικός χώρος εκδηλώσεων και άνθρωποι με ενσυναίσθηση για προβολή της κακοποίησης γυναικών μέσω της αθέατης βίας ενός τοξικού περιβάλλοντος και πως η θέληση μπορεί να ανατρέψει τα εμπόδια και να φτάσει μια γυναίκα τους στόχους της. Είμαι ευτυχής που αυτό πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου στην Πάτρα από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, την κ. Ευτυχία Λαμπροπούλου, την κ. Γεωργία Γιάχου και κ. Θεόδωρο Μαλλιά» θα πει η συγγραφέας και εικονογράφος από την Μύκονο Μαρίνα Πετρή. Στόχος της εκδήλωσης η κατανόηση του θέλω μιας γυναικείας προσωπικότητας με μια ενδοσκοπική προσέγγιση του ανθρώπου Μαρίας και της παγκόσμιας περσόνας Κάλλας.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει:
1 Απριλίου, ώρα 7.30 μ.μ.
«Μαρία Κάλλας: όταν μια Γυναίκα θέλει μπορεί!»  χαιρετισμός από τον κ. Θεόδωρο Μαλλιά και συντονισμός εκδήλωσης κ. Ευτυχία Λαμπροπούλου .  Αφήγηση βιογραφίας της Κάλλας, με προβολή βίντεο από την συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Πετρή. Μια ενδελεχή σκιαγράφηση του παγκόσμιου φαινόμενου Μαρία Κάλλας του «Πως από την οικογενειακή τοξικότητα  έφτασε στην κορυφή» της  Ευτυχίας Λαμπροπούλου, δημοσιογράφο υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του περιοδικού Πατρινόραμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με παρατηρήσεις και στοχασμούς.  

2 – Απριλίου,  ώρα προσέλευσης 7.00 μμ και διάρκεια μέχρι τις 9.00μμ
Ζωγραφίζω την φωνή της Κάλλας ,εικαστικό εργαστήρι για παιδιά που εμψυχώνει η Μαρίνα Πετρή, με σύντομη εισαγωγή στην βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, για το  τι είναι η όπερα με ακούσματα από διάφορες ερμηνείες. Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά παρουσιάζουν με διάρδαση τα έργα τους.

3 – Απριλίου  ώρα προσέλευσης 7.00 μμ  και διάρκεια μέχρι τις 9.00μμ
Η δική μου Κάλλας, εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες, εμψυχώνει η Μαρίνα Πετρή με σύντομο διάλογο για το τι αντανακλά στην καρδιά μας η  Μαρίας Κάλλας με  ακούσματα από διάφορες ερμηνείες. Λήξη με ανάλυση των έργων.
Κόστος συμμετοχής 10 ευρώ για δύο άτομα της ιδίας οικογένειας 15 ευρώ με υλικά της αρεσκείας σας.

Η Μαρίνα Πετρή ασχολήθηκε ενδελεχώς πάνω στην βιογραφία της Κάλλας ώστε ένα παιδικό βιβλίο να μην διαφέρει από την λεπτομερή αφήγηση γεγονότων και ψυχογράφησης της σοπράνο που θα γραφόταν για ενήλικες. Εκδόθηκε από τον οίκο Μυκόνιο Φως το2019. Η τολμηρή pop art εικονογράφηση του μας  μεταφέρει το  ύφος  των χρόνων της ζωής της  σοπράνο, και τις χαρακτηριστικές θεατρικές  εκφράσεις της. Στον χώρο του Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» θα εκτεθούν  μέρος από τις «δώδεκα σοφές φράσεις της Μαρίας Κάλλας» - αφίσες   που φιλοτεχνήθηκαν από την καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σοπράνο. Τα βιβλία και οι αφίσες θα διατίθενται προς πώληση.
Το βιβλίο, το εικαστικό έργο και οι διαδραστικές περφόρμανς της Μαρίνας Πετρή για την Κάλλας  έχει προβληθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς  όπως στην Στοά Βιβλίου Αθήνα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 23, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο-Βόλο, στην Δημοτική Πινακοθήκη-Πειραιά, στην Γκαλερί Άλμα Μάτερ -Αθήνα, στο θέατρο Έναστρο- Αθήνα, με εισηγητές την Κατερίνα Καρνομουράκη Ρούκα, τον Βασίλη Νικολαΐδη, την Σόνια Θεοδωρίδου και άλλους.

Την εκδήλωση χορηγεί το περιοδικό Πατρινόραμα. 
Η Μυκονιάτησσα Μαρίνα Πετρή σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών , στο Royal College of Art (ΜΑ) του Λονδίνου, Μarketing στην ΕΕΔΕ Αθηνών. Έχει ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο και Βερολίνο, διακρίνεται για την Ελληνικότητα του έργου της και την προσφορά της στην προβολή της ιστορίας και παράδοσης του τόπου. Πειραματίζετε σε διάφορες τέχνες. To έργο της έχει παρουσιάσει στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική .Έχει εκδώσει πολλές  ποιητικές συλλογές, παιδική λογοτεχνία  και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει τιμηθεί από την Unicef, Unesco, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.  Διατέλεσε μέλος του συλλόγου φίλων Μαρίας Κάλλας, του The Society of Authors UK, είναι μέλος των της AHEPA και του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων.   

Πληροφορίες: Παλαιών Πατρών Γερμανού 30, ΠΑΤΡΑ- τηλ 261 032 1653- info@olympismculture.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα