Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”, 20 και 21 Απριλίου, 2024

  


Αναβιώνουμε τα μανάβικα της οδού Χίου, εκεί που πάλλεται το στομάχι της πόλης μας.

 

Η Hermoupolis Heritage συναντά τους φίλους γαστρονομίας της Σύρου και μαζί συνδιοργανώνουν την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, στο φάσμα της αναβίωσης τοπόσημων του νησιού μας, χαρακτηριστικά σημεία καίριας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Πυρήνας και ορμητήριό μας, η πολυδιάστατη τοπική γαστρονομία, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τις δεκάδες επιρροές που δέχτηκε κυρίως στη διάρκεια του περασμένου αιώνα η Σύρος.

 

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης - Hermoupolis Heritage, και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τη γαστρονομία, καθένας από το δικό του μετερίζι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κοινωνία του νησιού, που συντονίζεται και εργάζεται για τον κοινό σκοπό εθελοντικά, έτσι ώστε να αναβιώσουν παρέα, αυτό που μέχρι και σήμερα θεωρούμε “στομάχι της πόλης” μας.

 

Έτσι, η πρώτη από αυτές τις δράσεις, έχει ως σημείο αναφοράς “τα μανάβικα” όπως έλεγαν οι παλιοί την αγορά της Ερμούπολης, τον δρόμο που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της καθημερινής ζωής και της λειτουργίας της και μεταφέροντας την εμπειρία μέσα στους χώρους του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας, θα μπούμε στη χρονοκάψουλα και θα “περπατήσουμε” τα μανάβικα στην περίοδο της άνθησής τους.

 

Μέσα σε αυτό το πολύβουο μελίσσι, θα ακούσουμε διηγήσεις από τα τελευταία εν ζωή παραγιουδάκια της αγοράς, για τους ψωνιστές και τις υπηρέτριες των αστικών σπιτιών, για τους εισπράκτορες που μάζευαν τα βερεσέδια, για τον γραφιά της αγοράς, και θα δούμε να ζωντανεύουν ξανά επαγγέλματα που σήμερα έχουν εκλείψει, όπως ο ορνιθοπώλης-αυγουλάς, ο κοκορετσάς, ο νερουλάς με τις βαρέλες και τα ζύγια.

 

Σε συνέχεια αυτής της πρώτης ενέργειας, το όραμά μας είναι να ακολουθήσει μια σειρά αντίστοιχων βιωματικών δράσεων ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού ψηφιδωτού της Σύρου, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας του νησιού. Μέσα από τις μνήμες των παλιών, την αρχειακή έρευνα και την καταγραφή, επιχειρούμε να ρίξουμε φως στα πιο σημαντικά τοπόσημα που έχτισαν τη νέα κοινωνία της Σύρου.

 

Ο σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αφυπνίσει την πόλη και να θυμίσει στη Σύρο την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της ταυτότητα, θεμελιώδεις παράγοντες που συνδέονται μεταξύ τους για να ορίσουν το παρόν και το μέλλον. Να υπογραμμίσει τη σημαντικότητά τους και την επιτακτική ανάγκη της αναζωογόνησης, των γαστρονομικών σημείων αναφοράς μας.

 

Σας περιμένουμε με χαρά στην “Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”, στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης - Hermoupolis Heritage, για να ακολουθήσουμε τη ροή στον χρόνο και να ζήσουμε παρέα ένα ταξίδι στον πολιτισμό!

 

 

Η δράση θα είναι ανοιχτή στο κοινό την Κυριακή 21 Απριλίου από τις 13:00, με εισιτήριο που προπωλείται στο ticketservices.gr

 

 

 

 

Σχετικά με το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης - Hermoupolis Heritage

 

Η Hermoupolis Heritage ΑΜΚΕ έχει αντικείμενο τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, υλικής και άυλης, αλλά και τη σύνδεσή της με το δημιουργικό παρόν της Σύρου, με βλέμμα στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ιδρύθηκε επισήμως στην Ερμούπολη της Σύρου το 2021 από τον συλλέκτη Δημήτρη Σταυρακόπουλο, έπειτα από πολύχρονες ζυμώσεις και άτυπη δραστηριότητα που επέβαλαν τη δημιουργία του θεσμού. Για την επίτευξη των στόχων της, υπάρχει διαρκής πρόσκληση προς άτομα και φορείς να ενστερνιστούν τις αξίες της και να συμπορευτούν στο όραμά της. Οι ομάδες της εργάζονται σε ένα δημιουργικό διαρκές work-in-progress.

Έναυσμα για τη δημιουργία της Hermoupolis Heritage είναι ο πολιτισμός της Σύρου, κάτι που ταυτίζεται με το γεωγραφικό πεδίο δράσης: Το εμπόριο, η βιομηχανία και η ναυτιλία -πρωτόγνωρα για την Ελλάδα- άκμασαν τον 19ο–αρχές 20ουαιώνα, διαμόρφωσαν την ταυτότητά της Σύρου και την καθόρισαν ως τον τόπο που σηματοδότησε την αναγέννηση/επανεκκίνηση της νεότερης Ελλάδας. Έγινε ο μοναδικός τόπος που ήταν και παραμένει ταυτόχρονα νησιωτικός και αστικός. Αυτή η εξέλιξη του πλούτου έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Ερμούπολης και την επαναπροσδιόρισε σε κέντρο πολιτισμικής ώσμωσης.

Κορυφαίο απόκτημα και ναυαρχίδα της Hermoupolis Heritage αποτελεί το πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου που λειτουργεί περίπου από το 1890, το μόνο στο είδος του που διατηρείται ακέραιο με όλον τον εξοπλισμό του, το οποίο αποτελεί σημερινό πυλώνα ανάδειξης της άλλοτε αστικής αλλά και της εργατικής ζωής της πόλης. Το εργοστάσιο μετατράπηκε σε μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς (Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση “Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης”:

Νικολέτα Μακρυωνίτου, Τ/697-20.33.560, nikoletamak@yahoo.gr 

 

 

 

Άντζυ Νομικού |

Επικοινωνία και Δημ. Σχέσεις

angienomikou@gmail.com

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα