Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος: «Άνοιγμα» στους δημιουργικούς ανθρώπους της διαφήμισης

 


 Η πρόθεση και η απόφαση της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελεί μια δικαίωση για τους σεναριογράφους και κειμενογράφους της διαφήμισης καθώς αναγνωρίζεται η ευρύτερη δημιουργικότητά τους. 


Μπορεί η διαφήμιση να είναι μια στρατευμένη τέχνη, όμως οι διαδικασίες της, οι μέθοδοι, οι κανόνες και τα αποτελέσματα προσομοιάζουν στο έργο του συγγραφέα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί σημαντικοί έλληνες συγγραφείς έχουν περάσει από τη διαφήμιση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε χρονολογικά. Μ. Καραγάτσης, Νίκος Πολίτης, Βαγγέλης Γκούφας, Νίκος Δήμου, Μάριος Ποντίκας, Γιώργος Χασάπογλου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Διονύσης Χαριτόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Παυλίνα Παμπούδη, Νίκος Λάζαρης, Μιχάλης Γκανάς ακόμα και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στα χρόνια της Δικτατορίας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι όλοι οι σημαντικοί έλληνες σκηνοθέτες – με εξαίρεση τον Αγγελόπουλο – έχουν περάσει με θαυμάσια αποτελέσματα από τις διαφημιστικές ταινίες, οι οποίες ήταν γι’ αυτούς μία δημιουργική άσκηση και εμπειρία στην κινηματογραφική γλώσσα.

Ο μεγάλος Steven Spielberg άλλωστε έχει δηλώσει «άλλαξα τον τρόπο που γυρίζω και κυρίως μοντάρω τις ταινίες μου επηρεασμένος από τα διαφημιστικά σποτάκια».

Διαβάστε παρακάτω όλη την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων που επεξηγεί άριστα τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση.

Πρόσκληση προς δημιουργούς διαφημιστικών σεναρίων και κειμένων για εγγραφή τους στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

Η χαρά της δημιουργίας ήταν ανέκαθεν ο κοινός τόπος δημιουργών σεναριογράφων και δημιουργών διαφημιστικών μηνυμάτων! Η εύρεση μιας καλής ιδέας, μιας πρωτότυπης ιστορίας που θα τύχει ευρείας απήχησης από το κοινό αποτελεί τον κύριο στόχο ενός δημιουργού οπτικοακουστικού έργου. Είτε αφορά σε ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο είτε σε ένα διαφημιστικό μήνυμα.

Όλοι οι σεναριογράφοι και κειμενογράφοι δημιουργούν, παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες αλλά και τους αυστηρούς περιορισμούς κυρίως όσον αφορά την ικανοποίηση του χρηματοδότη, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα, ο καθένας στο είδος του. Το εξέχον μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, σεναριογράφος ταινιών και διαφημιστικών μηνυμάτων, Γιάννης Κακουλίδης, είπε όταν τιμήθηκε για το έργο του από την Ε.Σ.Ε. ότι αισθανόταν υπερήφανος για τα 3.000 διαφημιστικά μηνύματα που είχε δημιουργήσει.

Θα θέλαμε λοιπόν να προσκαλέσουμε τους σεναριογράφους, αλλά και κειμενογράφους, διαφημιστικών μηνυμάτων, που η άποψη τους ταυτίζεται με εκείνη του εκλιπόντος Γιάννη Κακουλίδη, να εγγραφούν στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Για αυτό το λόγο ευρισκόμεθα, ήδη, σε διαδικασία αλλαγής του καταστατικού της Ε.Σ.Ε. ευελπιστώντας ότι από τον Ιανουάριο του 2024 θα μπορούμε να τους δεχθούμε ως δόκιμα μέλη ώστε μαζί να προσπαθήσουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα τους να αναγνωρίζονται ως δημιουργοί.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Αλέξανδρος Κακαβάς Πρόεδρος            Τζένη Κοσμίδου Γενική Γραμματέας

Κώστας Παπαπέτρος Αντιπρόεδρος       Κώστας Καπώνης Ταμίας

Γιάννης Βολιώτης Μέλος


Βλ. επίσης: https://www.advertising.gr/pages/mediaDetails.aspx?iid=122638&lang=el&path=1949982652

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο