Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος: «Άνοιγμα» στους δημιουργικούς ανθρώπους της διαφήμισης

 


 Η πρόθεση και η απόφαση της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελεί μια δικαίωση για τους σεναριογράφους και κειμενογράφους της διαφήμισης καθώς αναγνωρίζεται η ευρύτερη δημιουργικότητά τους. 


Μπορεί η διαφήμιση να είναι μια στρατευμένη τέχνη, όμως οι διαδικασίες της, οι μέθοδοι, οι κανόνες και τα αποτελέσματα προσομοιάζουν στο έργο του συγγραφέα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί σημαντικοί έλληνες συγγραφείς έχουν περάσει από τη διαφήμιση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε χρονολογικά. Μ. Καραγάτσης, Νίκος Πολίτης, Βαγγέλης Γκούφας, Νίκος Δήμου, Μάριος Ποντίκας, Γιώργος Χασάπογλου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Διονύσης Χαριτόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Παυλίνα Παμπούδη, Νίκος Λάζαρης, Μιχάλης Γκανάς ακόμα και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στα χρόνια της Δικτατορίας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι όλοι οι σημαντικοί έλληνες σκηνοθέτες – με εξαίρεση τον Αγγελόπουλο – έχουν περάσει με θαυμάσια αποτελέσματα από τις διαφημιστικές ταινίες, οι οποίες ήταν γι’ αυτούς μία δημιουργική άσκηση και εμπειρία στην κινηματογραφική γλώσσα.

Ο μεγάλος Steven Spielberg άλλωστε έχει δηλώσει «άλλαξα τον τρόπο που γυρίζω και κυρίως μοντάρω τις ταινίες μου επηρεασμένος από τα διαφημιστικά σποτάκια».

Διαβάστε παρακάτω όλη την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων που επεξηγεί άριστα τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση.

Πρόσκληση προς δημιουργούς διαφημιστικών σεναρίων και κειμένων για εγγραφή τους στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

Η χαρά της δημιουργίας ήταν ανέκαθεν ο κοινός τόπος δημιουργών σεναριογράφων και δημιουργών διαφημιστικών μηνυμάτων! Η εύρεση μιας καλής ιδέας, μιας πρωτότυπης ιστορίας που θα τύχει ευρείας απήχησης από το κοινό αποτελεί τον κύριο στόχο ενός δημιουργού οπτικοακουστικού έργου. Είτε αφορά σε ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο είτε σε ένα διαφημιστικό μήνυμα.

Όλοι οι σεναριογράφοι και κειμενογράφοι δημιουργούν, παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες αλλά και τους αυστηρούς περιορισμούς κυρίως όσον αφορά την ικανοποίηση του χρηματοδότη, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα, ο καθένας στο είδος του. Το εξέχον μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, σεναριογράφος ταινιών και διαφημιστικών μηνυμάτων, Γιάννης Κακουλίδης, είπε όταν τιμήθηκε για το έργο του από την Ε.Σ.Ε. ότι αισθανόταν υπερήφανος για τα 3.000 διαφημιστικά μηνύματα που είχε δημιουργήσει.

Θα θέλαμε λοιπόν να προσκαλέσουμε τους σεναριογράφους, αλλά και κειμενογράφους, διαφημιστικών μηνυμάτων, που η άποψη τους ταυτίζεται με εκείνη του εκλιπόντος Γιάννη Κακουλίδη, να εγγραφούν στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Για αυτό το λόγο ευρισκόμεθα, ήδη, σε διαδικασία αλλαγής του καταστατικού της Ε.Σ.Ε. ευελπιστώντας ότι από τον Ιανουάριο του 2024 θα μπορούμε να τους δεχθούμε ως δόκιμα μέλη ώστε μαζί να προσπαθήσουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα τους να αναγνωρίζονται ως δημιουργοί.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Αλέξανδρος Κακαβάς Πρόεδρος            Τζένη Κοσμίδου Γενική Γραμματέας

Κώστας Παπαπέτρος Αντιπρόεδρος       Κώστας Καπώνης Ταμίας

Γιάννης Βολιώτης Μέλος


Βλ. επίσης: https://www.advertising.gr/pages/mediaDetails.aspx?iid=122638&lang=el&path=1949982652

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα