Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς στo "Arcadia 1900, Champagne d'Orient" του Κώστα Σπυρόπουλου

  

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς προσκληθείς από τον Κώστα Σπυρόπουλο, παρέστη στην προβολή της ταινίας του "Arcadia1900, Champagne d'Orient" στον κινηματογράφο Studio του γνωστού διανομέα και αιθουσάρχη Βελισσάριου Κοσσυβάκη.


Η Arcadia 1900, Champagne d’  Orient στο STUDIO 

Η άγνωστη και τραγική ιστορία ενός παραγωγού σαμπάνιας, στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Τεγέα, είναι το θέμα της ταινίας, «Arcadia 1900, Champagne d' Orient», του Κώστα Σπυρόπουλου, που κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες στο STUDIO… στις 26 Οκτωβριου.

Πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Ισίδωρος Σταμούλης, η Σοφία Σειρλή και ο Οδυσσέας Σταμούλης. Την πρωτότυπη μουσική  υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει την άρια της Ρεμπούτσικα «Ο Νέος Κόσμος».

Η υπόθεση της ταινίας είναι η άνοδος, ο θρίαμβος και η πτώση  της οικογενειακής Οινοποιίας Αδελφών Παπανικολάου από την Αρκαδία. Ήθελαν  να μετατρέψουν το οροπέδιο της Τρίπολης σε μια Καμπανία της Ανατολής. Το  όραμά τους δεν ήταν μια υπερφίαλη επιδίωξη, καθώς βασιζόταν στην απόλυτη ταύτιση - ομοιότητα της επαρχίας Καμπανία της Γαλλίας με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα, το υψόμετρο και, ιδίως, την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Ο σκηνοθέτης ανακάλυψε πρωτότυπο κινηματογραφικό υλικό γυρισμένο στην Ελλάδα από το 1916 έως το 1927, από Μαγυάρους, Γάλλους και Έλληνες οπερατέρ,  το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η σύνθεση αρχειακού υλικού με σύγχρονες αναπαραστατικές σκηνές και οι ερμηνείες των ηθοποιών έφεραν διακρίσεις στην ταινία σε 27  διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή του DUBAI International Film Festival, απονέμοντας ειδική μνεία στην ταινία σημείωσε «Μια πρωτότυπη κινηματογραφική πρόταση έρχεται από την Ελλάδα. Μια ταινία τεκμηρίωσης με στυλ μυθοπλασίας, που δεν είναι το κλασσικό docudrama, αλλά ένα  υβριδικό docufiction, όπου η μυθοπλαστική αναπαράσταση δημιουργεί μετα-documents και η κλασσική προβολή αρχείων λειτουργεί ως μυθοπλασία».

Η κριτική επιτροπή του DocFest Χαλκίδας, βράβευσε την ταινία με το δεύτερο βραβείο  ταινίας μεγάλου μήκους, «για την ποιότητα της δραματοποιημένης αφήγησης και την άρτια αναπαράσταση εποχής». Στην Κύπρο η επιτροπή του διεθνούς Φεστιβάλ ΑΕΙ, απένειμε ειδική μνεία στην ταινία «για την πρωτότυπη ανάδειξη ένος άγνωστου έως τώρα αρχειακού κινηματογραφικού υλικού».

Συμπαραγωγή ΕΡΤ,ΕΚΚ με την υποστήριξη Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δημου Τριπολης , ΙΔρυματος Βιοχαλκο και επιμελητηριου Αρκαδιας. Διάρκεια 79 λεπτά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο