Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο με τον αριστουργηματικό «Μεσσία» του Georg Friedrich Händel – Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου

 


Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης  

Με ελληνικούς υπέρτιτλους 

Μυρσίνη Μαργαρίτη | σοπράνο

Teresa Iervolino | μετζοσοπράνο

Juan Sancho | τενόρος

Χριστόφορος Σταμπόγλης | μπάσος 

Χορωδία Δωματίου Αθηνών | Μουσική διδασκαλία | Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 

Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις της στη Σκάλα του Μιλάνου, στην Αίθουσα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, στο Θέατρο της Βιέννης, στην Όπερα του Βίσμπαντεν και στο Φεστιβάλ του Ντόρτμουντ, αλλά και την πρόσφατη, βραβευμένη ηχογράφηση της όπερας «Πολύφημος» του Niccolò Porpora [Νικκολό Πόρπορα], γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια μεγάλη συναυλία, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ. Mε τον κορυφαίο Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ, ο οποίος διαπρέπει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το φημισμένο σύνολο επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για να ερμηνεύσει σε όργανα εποχής τον «Μεσσία» του Georg Friedrich Händel [Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ], ένα από τα ωραιότερα ορατόρια στην ιστορία της θρησκευτικής μουσικής (με ελληνικούς υπέρτιτλους). Τα σολιστικά μέρη αποδίδουν τέσσερις μονωδοί με σημαντική διεθνή πορεία: η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μετζοσοπράνο Teresa Iervolino [Τερέζα Ιερβολίνο], ο τενόρος Juan Sancho και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Τα αριστουργηματικά χορωδιακά μέρη του «Μεσσία» τραγουδούν τα μέλη της διακεκριμένης Χορωδίας Δωματίου Αθηνών σε μουσική διδασκαλία του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Πέντε αλήθειες για τον «Μεσσία» από τον Γιώργο Πέτρου

Ο «Μεσσίας» του Georg Friedrich Händel είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα ορατόρια όλων των εποχών. Η μεγαλειώδης μουσική του είναι ταυτόχρονα θρησκευτική και κοσμική, άμεση και ιδιαίτερα χαρακτηριστική της μεγαλοφυΐας του μεγάλου γερμανού συνθέτη. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ανέκδοτα γύρω από το έργο, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες εκδοχές, όλες εγκεκριμένες από τον συνθέτη, κάτι που αποδεικνύει ότι ο Händel ήταν ένας πρακτικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος του θεάτρου, που είχε την ικανότητα να αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα «υλικά» του.

  1. Ο Händel συνέθεσε τον «Μεσσία» μέσα σε μόλις 24 ημέρες.

Για τις πρακτικές του 18ου αιώνα, το χρονικό διάστημα των 24 ημερών ήταν αρκετά συνηθισμένο, αν και φαίνεται υπερβολικά σύντομο για τη δημιουργία ενός σπουδαίου αριστουργήματος της θρησκευτικής μουσικής παγκοσμίως. Ο Händel χρησιμοποίησε παλαιότερα αποσπάσματα και ιδέες από προγενέστερα έργα του, μεταμορφώνοντάς τα σε κάτι εντελώς νέο και μοναδικό.

  1. Ο «Μεσσίας» γράφτηκε για τη Σαρακοστή και όχι για τα Χριστούγεννα.

Πράγματι, το έργο παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Δουβλίνο την περίοδο της Σαρακοστής του 1742. Μάλιστα, η έντονη φημολογία για το νέο ορατόριο του Händel είχε ως αποτέλεσμα η γενική δοκιμή να είναι «sold-out»!

  1. Ο «Μεσσίας» γράφτηκε για μικρό ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο.

Η σύλληψη του έργου βασίζεται στο πνεύμα της μουσικής δωματίου. Στο Δουβλίνο, το ερμήνευσαν 20 μουσικοί και 15 χορωδοί, ενώ οι σολίστ ήταν επίσης μέλη των χορωδιακών συνόλων.

  1. Σχεδόν όλα τα κείμενα του «Μεσσία» προέρχονται από την Παλαιά Διαθήκη.

Πρόκειται μάλλον για ένα παράδοξο γεγονός, αφού το θέμα του ορατορίου είναι η επί Γης έλευση του Ιησού Χριστού. Η επιλογή αυτή έγινε συνειδητά από τον Charles Jennens [Τσαρλς Τζέννενς], τον λιμπρετίστα του «Μεσσία», που, θέλοντας να αντιταχθεί σε κάποιες αθεϊστικές απόψεις της εποχής του και στους υπέρμαχους του «ντεϊσμού», χρησιμοποίησε εδάφια από τις Γραφές πριν τη Γέννηση του Ιησού.

  1. Ο «Μεσσίας» είναι το μοναδικό έργο του Händel που επέζησε κατά τον 20ό αιώνα.

Τον 19ο αιώνα και κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού, αγνοήθηκε πλήρως η προσφορά του Händel, με μόνη εξαίρεση τον «Μεσσία». Είναι πολύ πιθανό ο Beethoven να είχε κατά νου τον «Μεσσία», όταν δήλωσε: «Ο Händel είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης που έζησε ποτέ»!

Τιμές εισιτηρίων

10 € (εκπτωτικά)  15   24 €  30 €  38 €  46 €  55 €

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

 Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα