Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επικοινωνιακό Υλικό Έκθεσης ΜΚΗΛ στην Νέα Υόρκη

 


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας New York City Jewelry Week NYCJW 2023

Εβδομάδα κοσμήματος της Νέας Υόρκης

https://nycjewelryweek.com/

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΚΗΛ

https://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/el/a-history-of-revolutions/

 

ΘΕΜΑ

 “A History of Revolutions”

(Ιστορίες Επαναστάσεων)

Εικαστικά Κοσμήματα Σύγχρονων Ελλήνων και Αμερικανών Δημιουργών

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

14 – 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 25 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΟΓΚΛΗ

ΤΑΣΣΑ – ΘΕΟΧΑΡΙΣ ΓΚΑΝΙΔΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΑΡΗ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΜΑΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΧΛΑΒΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΝΤΟΛΛΥ ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΛΛΗ ΞΕΙΠΠΑ

NICOLE POLENTAS

ΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΑΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : Δ. Ι. EK. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

MARA COLECCHIA

REBECCA HANNON

AYALA NAPHTALI

CAROLANNE PATTERSON

DEBRA RAPOPORT

AMANDA STUMPF

DEMITRA THOMLOUDIS

HEATHER WHITE

MARILYN YAKUMITHIS

Σύνοψη Εκδηλώσεων

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη, το ΜΚΗΛ παρουσίασε την ομαδική έκθεση 25 δημιουργών με θέμα A History of Revolutions με έργα Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος, στο πλαίσιο της εβδομάδας κοσμήματος της Νέας Υόρκης NYCJW2023.

 

«21 καλλιτέχνες κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συναντώνται σε μια εικαστική έκθεση παρουσιάζοντας μοναδικά έργα εμπνευσμένα από κατάλοιπα επαναστάσεων ανά την υφήλιο…»

 

Η έκθεση πλαισιώθηκε από τα εγκαίνια καθώς και παρουσιάσεις/ διαλέξεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό ο Έλληνας Πρόξενος στην Νέα Υόρκη κύριος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος των “American Friends of the Ilias Lalaounis Jewelry Museum” (www.afiljm.org) κύριος Γιώργος Τσουγκαράκης, καθώς και η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Helen Drutt, την πιο σημαντική ιστορικό εικαστικού κοσμήματος, μέλος του AFILJM και διοργανώτρια της σύγχρονης συλλογής κοσμημάτων του ΜΚΗΛ, για την επιστημονική και καλλιτεχνική συμβολή της στο Σύγχρονο Εικαστικό Κόσμημα.

 

Την έκθεση αγκάλιασαν πλήθος κόσμου από την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ και Έλληνες ομογενείς.

 

ΣΤΟΧΟΣ: Η έκθεση προωθεί διεθνείς εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες παρουσιάζοντας το πρόσφατο έργο καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το ΜΚΗΛ. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα θα αναδειχθεί ως διακοσμητική τέχνη, ενσωματώνοντας την αξία και την ιστορική σημασία που του αναλογεί για τις επερχόμενες γενιές.

 

TO MKHΛ: Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη αποτελεί ένα διεθνές κέντρο για τη διατήρηση και προβολή των παραδοσιακών τεχνών, καθώς και της σύγχρονης δημιουργίας. Η παρούσα έκθεση επιβεβαίωσε τη σταθερή συνεργασία του ΜΚΗΛ με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, αλλά και προώθησε την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα για την αμερικανική και διεθνή κοινότητα και με σκοπό την ανάδειξη του σύγχρονου υλικού πολιτισμού.

 

 

A History of Revolutions

 

«21 καλλιτέχνες κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συναντώνται σε μια εικαστική έκθεση παρουσιάζοντας μοναδικά έργα εμπνευσμένα από κατάλοιπα επαναστάσεων ανά την υφήλιο…»

 

Πηγές έμπνευσης

21 δημιουργοί κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συναντώνται σε μια θεματική έκθεση με πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από παλιότερα και σύγχρονα κατάλοιπα επαναστάσεων ανά τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες καλούνται σε μια προσωπική εσωτερική αναζήτηση για καλλιτεχνική έκφραση, αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση, ή από άλλες επαναστάσεις που επηρέασαν την εμπειρία τους ως πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

 

Μεθοδολογία

Από την επανάσταση του 1821 έως τη Βιομηχανική Επανάσταση και την επιδραστικότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στην ερμηνεία και κατανόηση των εννοιών που σχετίζονται με το έθνος, την παράδοση, το φύλο και την συμφιλίωση με το ανθρώπινο σώμα. Στόχος τους είναι να συνδέσουν κριτικά το παρελθόν με τη σύγχρονη στιγμή. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Έλληνες καλλιτέχνες βρίσκουν έμπνευση στα ιστορικά αντικείμενα, τα γεγονότα ή τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, απολαμβάνοντας ένα εκφραστικό ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση. Το κόσμημα γίνεται το μέσο συνειδητής έκφρασης του ατόμου μέσα στο πλαίσιο δύο εξαιρετικών κοινοτήτων.

 

Νέες φόρμες, υλικά και τεχνικές

Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται και εξελίσσουν τις παραδοσιακές μορφές των κοσμημάτων για να εκφράσουν την τέχνη τους. Στην παρούσα έκθεση, τα έργα παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες μέσα από την επιλογή ασυνήθιστων υλικών, τεχνικών και μορφών. Μεγάλες καρφίτσες και περιδέραια, πολυμορφικά κοσμήματα σώματος, γιλέκα, ζώνες και μικρά αντικείμενα αποτελούν ορισμένους  μόνο τύπους, καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Υλικά όπως χαρτί, υφάσματα, πηλός, ξύλο, δέρμα, ξηροί καρποί, κλωστές κεντήματος, μεταξωτά υφάσματα, ακόμη και οικογενειακά κειμήλια χρησιμοποιούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καλλιτέχνες ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια, επηρεασμένοι από τις εμπειρίες τους, προσθέτοντας καλλιτεχνική αξία στο σύνολο των δημιουργιών τους.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ

Η έκθεση της Νέας Υόρκης στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=RidML7KRsUE&t=5s

 

Η έκθεση της Ελλάδας στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=JnlFOlhX3G4

 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΚΗΛ

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

www.afiljm.org

www.jss.gr

 

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK: Ilias Lalaounis Jewelry Museum

https://www.facebook.com/IliasLalaounisJewelryMuseum?locale=el_GR

 

INSTAGRAM: ilias_lalaounis_jewelry_museum

https://www.instagram.com/ilias_lalaounis_jewelry_museum/

 

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΚΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα