Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σήμερα, μια Ένωση για όλους, σας εύχεται Καλή Χρονιά

 


 Ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Κακαβάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ευρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το 2023 ήταν μια άκρως εποικοδομητική και γόνιμη χρονιά για την Ε.Σ.Ε., τη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. και τους φίλους τους ανά την Ελλάδα. 


Μεγάλη τιμή επεφύλαξε στην Ε.Σ.Ε. ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων  του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου Μήκους και του 7ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου και Θεατρικού Έργου 30 σελίδων που συνδιοργανώνουν με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απένειμε το 1ο βραβείο Μεγάλου Μήκους στον εκ Πατρών Θεοχάρη Λιβιεράτο για το έργο του “Ο ταξιδιώτης”. Το βραβείο Μικρού μήκους απενεμήθη στον εκ Καστοριάς Κωνσταντίνο Μυλωνά για το “The job Interview”, το θεατρικό στον εξ Αθηνών Χρήστο Κιούση για το “Το τελευταίο ταξίδι” και το θεατρικό 30 σελίδων στην εκ Λαρίσης Ευαγγελία Τσιγάρα για το “Από πέτρα”.

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής με περί τις 150 συμμετοχές και πρώτους νικητές την εκ Λαρίσης Ευαγγελία Τσιγάρα “Αθάνατοι στην Πόλη” με ερμηνεύτρια την ιδία και εκ της Νέας Καλλικράτειας, Χαλκιδικής τον Αθανάσιο Κουλούρη με το “Η φωλιά του Κόρακα” με ερμηνευτή τον Θανάση Ραυτόπουλο και ήδη προκηρύχθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός.  Δωρήθηκαν, υπό μορφή flipbook, δυο ιδιαίτερα βιβλία των Εκδόσεων Σεναριογράφων Ελλάδος, το “Μονόλογοι και Περί Μονολόγων” και το “Ήταν κάποτε μαζί μας” σε όλους ανεξαιρέτως τους φίλους της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης.

Άρχισε, με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, ο κύκλος σεμιναρίων υπό τον τίτλο “Μαραθώνιος Γραφής” που θα συνεχισθεί καθ’ όλο το 2024. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους καλλιτεχνικές και συντονιστικές επιτροπές της Λέσχης προκηρύχθηκε ο Σχολικός Διαγωνισμός Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος ο οποίος είχε πιλοτικά διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ηλιούπολη υπό την επίβλεψη της Φωτεινής Σωτήρχου και την συμβολή του ομώνυμου Δήμου, αλλά και ένας πιλοτικός σχολικός διαγωνισμός μονολόγου βασισμένου σε δημώδες ποίημα στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου υπό την επίβλεψη της Ευαγγελίας Λιάπη.

Οργανώθηκε το 1ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου όπου παρουσιάστηκαν 6 νεοελληνικά έργα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη καθώς και κάποιοι εκ των βραβευθέντων μονολόγων. Μεταξύ αυτών και οι δυο παραγωγές της Ε.Σ.Ε., τα έργα των πρώτων νικητών, Σουάιλας Τζαγνούν Κωτάκη “Μυρτιά” σε συνσκηνοθεσία Αλεξάνδρου Κακαβά και Μαρίας Δρακοπούλου και “Αντί Στεφάνου” της εκ Βεροίας Πόπης Φιρτινίδου σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά.

Εγένετο η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Στίχου όπου πρώτευσε ο Βολιώτης Νίκος Νούκουτος με τη συλλογή “Κάποτε ζούσα”.  Ολοκληρώθηκε επίσης η μελοποίηση των στίχων των βραβευθέντων του 3ου Πανελληνίου Διαγωνισμού  στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη σε μουσική Φώτη Αποστολάρα και ερμηνευτές Αντώνη Χατζηγιάννη και Νίκο Χαρίτο, Σοφία Μέρμηγκα, σε μουσική Φλωρεντίας Ρήγα με ερμηνεύτρια τη Θεοδώρα Σαμαρά, σε μουσική Σπύρου Πανταζή με ερμηνευτή τον Φίλιππο Πασαλίδη, στίχοι Ευριπίδη Ταρασίδη σε μουσική Πέννυς Μπινιάρη και  ερμηνεύτριες τις Πηνελόπη Βελέντζα και Σοφία Μέρμηγκα και Μιχάλη Μαρκάκη σε μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνευτή τον Λάμπρο Βασιλείου και του τραγουδιού “Ο θάνατος αργός” της Έλενας Χουσνή σε μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνεία του Λάμπρου Βασιλείου.

Εξεδόθησαν στην κατηγορία ΓΡΑΦΗ των Εκδόσεων Σεναριογράφων και παρουσιάστηκαν τα έργα των πρώτων νικητών πρωτότυπου σεναρίου του 2022, Μεγάλου Μήκους “Δεσμώτες του Χαμένου Χρόνου” του Κεφαλλονίτη Νίκου Τζαμαριά και Μικρού Μήκους “Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες” του Δραμινού Αθανάσιου Λατσίνογλου.

Τέλος η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τίμησε την Κλαίρη Παπανδρέου, νομικό, υπεύθυνη για το τμήμα κατοχυρώσεων της Ε.Σ.Ε. και τον  Ανδρέα Γιαννακουλόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου, για την δημιουργία και επιμέλεια των sites της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., για την μακρόχρονη συμβολή τους στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α