Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΑΤΑΣΗ : “Βρωμιά” του Robert Schneider στο θέατρο Πλύφα

 


“Βρωμιά”

του Robert Schneider

με τον Κωνσταντίνο Φάμη 

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 

Δευτέρα 13 , Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Νοεμβρίου

νέο teaser : https://youtu.be/TnnvXs43uMQ?si=CDUv9r_8-DQzqlPv

Η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, συνεχίζεται στο Θέατρο Πλύφα,  την Δευτέρα 13, την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Ένα συγκλονιστικό  έργο για  τον «ξένο» ανάμεσα μας, την μοναξιά, την ελπίδα και τα όνειρα που ξεπερνούν τα σύνορα 

«Με λένε Σαντ. Είμαι τριάντα χρονών. Σαντ στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είμαι λυπημένος».

Με αυτή τη φράση, ο Σαντ αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του.

Ο Σαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ. Τώρα είναι ένας ακόμη μετανάστης, στη Γερμανία. Βρίσκεται πια στον τόπο που ονειρεύτηκε και αγάπησε μέσα από τα διαβάσματα του, όμως είναι μόνος και φοβισμένος.

Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Να ανήκει κάπου. 

Αλλά είναι ξένος.

Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του. 

«Αυτή είναι η καρέκλα μου. Εδώ κάθομαι. Την αγαπάω την καρέκλα μου… Αν και δε μου ανήκει, αυτή η καρέκλα είναι η πατρίδα μου».

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο, που είναι όλος του ο κόσμος, ο Σαντ νοσταλγεί και ονειρεύεται. Μιλάει για τη ζωή και τους ανθρώπους του, παλεύει να πιαστεί από  καθετί που αγαπάει, αυτοσαρκάζεται και ακροβατεί ανάμεσα στην μοναξιά και την ελπίδα με σπαρακτικό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που φταίει για όλα. Εκείνος που προσπερνάμε κάθε μέρα χωρίς να τον βλέπουμε, χωρίς να τον γνωρίσουμε ποτέ πραγματικά.  Ο Σαντ βρίσκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;

Η  «Βρωμιά» ανέβηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997, από το  Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Ο Κωνσταντίνος Φάμης παρουσίασε για πρώτη φορά την «Βρωμιά» το 2016 περιοδεύοντας στην Ελλάδα, ενώ το 2018, πραγματοποίησε παραστάσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

 

«… κάπου άκουσα μια φράση στα αραβικά, αλλά ξέρω πως τη σκέφτηκε κάποιος στα γερμανικά. Τώρα θα την πω αυτή τη φράση.

Γι’ αυτά που δε μπορείς να μιλήσεις, καλύτερα να σιωπάς.

Τώρα ξέρω πως αυτή η φράση είναι λάθος.

Γι’  αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις, πρέπει να μιλάς!»

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικό/Κουστούμι: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μαθές

Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Φάμης

Σχεδιασμός αφίσας: Κάρολος Πορφύρης

Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας

Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Νικήτας Καστής

 

Στον ρόλο του Σαντ, ο  Κωνσταντίνος Φάμης

Πληροφορίες  Παράστασης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Θέατρο Πλύφα

Δευτέρα 13, Δευτέρα 20. Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο(φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65): 8€

 

Διάρκεια παράστασης

70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

Προπώληση εισιτηρίων

Viva,gr

https://www.more.com/theater/vromia/

 

Πληροφορίες – κρατήσεις

Τηλ.: 6946649550

 

Facebook Page

https://www.facebook.com/vromia/

 Έγραψαν  για τη Βρωμιά στο θέατρο Πλύφα

“Η παράσταση βομβαρδίζει το κοινό με ωμές αλήθειες, απαραίτητη ειρωνεία και έναν θυμό που βράζει καιρό και θα βράζει για πάντα, όσο έχουν μερικοί (όσοι) την ψευδαίσθηση μιας ντεμέκ ανωτερότητα στη σαθρή βάση του χρώματος του δέρματος και της καταγωγής “.

Βάνα Κράβαρη lifo mikropragmata

“Ο Κωνσταντίνος Φάμης βιώνει εσωτερικά τον ρόλο του. Γίνεται ο Σαντ. Η κίνησή του μοιάζει με αυτή του Τσάπλιν στις ταινίες του, που ενσαρκώνει την φτώχεια και τη δυστυχία.”

Μαρία Μαρή, In2life

“Ένας δύσκολος μονόλογος, που όμως η φαρέτρα του Κωνσταντίνου Φάμη διαθέτει όλα τα ερμηνευτικά εργαλεία για να τον κατακτήσει.”

Έλενα Χατζοπούλου, Sinwebradio

“Η περίπου μία ώρα ερμηνείας του Κ. Φάμη επιδιώκει να φανερώσει τη συγκλονιστική επίδραση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων στη ζωή ενός ατόμου. “

Ελίζα Σουφλή artharbour

“Ο Κωνσταντίνος Φάμης με μία δυναμική ερμηνεία, πειστικότατος και καίριος στον ρόλο του Σαντ”

Βίβιαν Μητσάκου Theater Project 365

«… Τίποτα όμως δεν θα ήταν το ίδιο, χωρίς την ερμηνεία του Κωνσταντίνου Φάμη. Το βλέμμα του που τρύπαγε την ψυχή, ο τόνος της φωνής του και οι κοφτές χειρονομίες, μας μετέφεραν καθαρά την εικόνα ενός ανθρώπου φαινομενικά συμβιβασμένου, αλλά που κατά βάθος δεν μπορεί να αποδεχτεί το άδικο και το παράλογο των όσων βιώνει.»

Πελίνα Σταματάκη, Musicity

“Είδα την παράσταση την προηγούμενη Δευτέρα και μένει μαζί μου από τότε. Συχνά θυμάμαι σκόρπιες κουβέντες της, αλλά περισσότερο θυμάμαι πως με έκανε να νιώσω. “Ο Κωνσταντίνος Φάμης είναι εξαιρετικός, εκφράζει όλες τις ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις ενός ανθρώπου που ονειρεύτηκε έναν καλύτερο τόπο και βίωσε την απογοήτευση αυτού του ονείρου ‘στα μούτρα’.”

Άννα Παχή iart

«Ο Κωνσταντίνος Φάμης στο ρόλο του Sad ήταν καθηλωτικός. Αξιοποίησε με μοναδικό τρόπο την υπόσταση του ήρωα, μπαίνοντας βαθιά στη ρίζα του ρατσισμού. Ακροβατούσε μοναδικά, δίνοντας όλες τις διαστάσεις του θέματος, ενώ ξεκλείδωνε αμέτρητα συναισθήματα στους θεατές»

Μαίρη Ζαρακοβίτη Keysmash

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα