Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο "Χασάπης" σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά, μια παράσταση που συγκλονίζει.

 


   Στο θέατρο Αλκμήνη ανεβαίνει για 2η χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο του Καναδού θεατρικού συγγραφέα Νικολά Μπιγιόν, «Χασάπης», σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά.

Σε ένα αστυνομικό τμήμα του Τορόντο στον Καναδά, ένας επιθεωρητής (Νίκος Σκουλάς), ένας δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων(Ορέστης Τουλιάτος)  και μία διερμηνέας(Έλια Βεργανελάκη) , αναζητούν την ταυτότητα ενός ταλαιπωρημένου 65άρη άντρα (Λεωνίδας Κούτρας)  που μοιάζει να είναι άστεγος και που κάποιοι τον παράτησαν, ντυμένο με στρατιωτική στολή, ένα σκούφο του Άη Βασίλη στο κεφάλι και ένα γάντζο του χασάπη στο λαιμό. Ενώ οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων, όσα θα αποκαλυφθούν ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία.

   Η στιβαρή και ιδιαίτερη σκηνοθεσία του Νίκου Σκουλά και η ξεχωριστή υποκριτική του δεινότητα κερδίζουν από τα πρώτα λεπτά τις εντυπώσεις και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο όλων των ηθοποιών, δημιουργούν μια μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι άρτιες, εντούτοις δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στην συγκλονιστική ερμηνεία του Λουκά Κούτρα.


    
Ο Χασάπης της παράστασης καθηλώνει το θεατή από το πρώτο λεπτό. Ένας ήρωας που ενώ βρίσκεται στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης συγκλονίζει με την υποκριτική του δεινότητα, χωρίς να λέει ούτε μια λέξη στα Ελληνικά. Μια ερμηνεία που πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα σε σχολές υποκριτικής, όχι μόνο για φοιτητές αλλά και για επαγγελματίες ηθοποιούς, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στην ουσία της υποκριτικής τέχνης.   Μια παράσταση που καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον παρά το σκληρό περιεχόμενο της και σίγουρα θα χαραχτεί στη μνήμη του θεατρόφιλου κοινού. Θερμά συγχαρητήρια!

Τζένη Κοσμίδου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα