Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ || 2ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης

  


Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης

Για δεύτερη συνεχή  χρονιά σας προσκαλούμε στο Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης με τίτλο «Θεοδώρεια» καθώς και στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Πολιούχου του Νησιού μας Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.  Στόχος μας ο Αγιοτόκος τόπος μας με τη μεγάλη θρησκευτική πολιτιστική παράδοσή να αναδειχτεί ανάλογα κατά πως του αξίζει  σε τόπο προβολής και ανάδειξης της Χριστιανικής Τέχνης σε όλα τα επίπεδα κεντρική μορφή τον πολιούχο του Άγιο. 

Αντιδήμαρχος πολιτισμού

Παναγιώτης Τσακύρης

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΔΩΡΕΙΩΝ  2023

3 Μαΐου 2023  και ώρα 19.00 Ι. Μητροπολιτικός Ναός  Μυτιλήνης 

 Πανελλήνια Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Συμμετέχουν : α) η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών «ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ» σε σύμπραξη με τη Βυζαντινή χορωδία Λέσβου η «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ».    Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Καμαριάρης,  η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χίου  Μουσική Διεύθυνση Γαννιάρης Κώστας και η χορωδία μητροπόλεως Μυτιλήνης  «Άγιος Θεόδωρος Ο Βυζάντιος» Μουσική διεύθυνση: π. Ευστράτιος Γιουσμάς.

Κεντρικό ομιλητής για την Ιστορία του Αγίου Θεοδώρου και του Ναού  ο Διδάκτωρ Θεολογίας  Αθανάσιος Καλαμάτας

4η Μαΐου 2023 και ώρα 19.00  Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος

«Από την Ανατολή στη Δύση Υμνούμεν Τον Κύριο»

Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί «Υμνούν Τον Κύριο»

Με τη βοήθεια της μουσικής και του λόγου θα παρουσιάσουμε μια μουσική παράσταση με έργα από το Βυζαντινή  στη δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική ανάμεσα στη μουσική και το λόγο.

Θα ακουστούν κατανυκτικά Τροπάρια από τις Ιερές Ακολουθίες και αποσπάσματα από επιλογή μουσικών έργων της Δυτικής Εκκλησιαστικής μουσικής όπως: «Η Επτά Λόγοι Του Ιησού Στο Σταυρό» Γιόζεφ Χάιντν, «Stabat Mater»  Giovanni Pergolesi, αλλά και τη θεατρική ενσάρκωση του Θείου Πάθους που συναντά κανείς στα έργα των Georges Bizet  και Pietro Mascagni. Η «Ανάβαση προς το Όρος», έχει να επιδείξει αριστουργηματικούς σταθμούς κατάνυξης και μεγαλείου στην ποίηση και τη μουσική.

Επίσης ανάμεσα στα έργα της Ευρωπαϊκής μουσικής θα υπάρχει διάλογος με έργα της Ορθόδοξης Βυζαντινής μουσικής από χοράρχη και χορωδιακό σύνολο.  

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης, διαβάζουν κείμενα Παπαδιαμάντη και Κόντογλου που θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση του Θρησκευτικού Λόγου.

Συντελεστές:

Στην αφήγηση οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης

Ψάλουν ως σολίστες οι Πρωτοψάλτες Μυτιλήνης κατ’ αλφαβητική σειρά  Γιουσμάς Ευστράτιος , Μιχάλης Δήσσος και Παναγιώτης Τσακίρης καθώς και η παιδική Βυζαντινή χορωδία της Αγίας Σιών.

 Ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο Μυτιλήνης « Animato

Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης

Ενορχήστρωση έργων - Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα εγχόρδων δωματίου.
 

 Παρασκευή 5η Μαΐου 2023 και ώρα 18.30 Κεντρική συναυλία «Θεοδωρείων» στο Δημοτικό Θέατρο  

Ομιλία σχετικά με τη Βυζαντινή Λέσβο από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ.  Παύλο Τριανταφυλλίδη

Τιμώμενο πρόσωπο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος.

Συναυλία παραδοσιακής  και Έντεχνης Βυζαντινής Μουσικής με την Ορχήστρα

«ΡΩΜΑΝΑ» του Μανώλη Καρπάθιου και τον Άρχοντα  Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Νταραβάνογλου με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ελληνική Μουσική ». Συμπράττει  το τμήμα παραδοσιακής Μουσικής της Αγίας Σιών.

6 Μαΐου Σάββατο απόγευμα:  Ο Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Πολιούχου της Πόλεως στο Μητροπολιτικό Ναό

7 Μαΐου, Κυριακή Δ΄του Πάσχα: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση του Ι. λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή όλου του κλήρου του νησιού , των αρχών ,  των σχολείων της πόλης, του Στρατού ,  και πολιτιστικών συλλόγων

Οργάνωση: Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του  Ι. Αρχιεπισκόπου Αθηνών  κ.κ. Ιερωνύμου

Μεγάλοι Χορηγοί: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης  Παναγιώτης Δ. Τσακύρης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο