Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ || 2ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης

  


Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης

Για δεύτερη συνεχή  χρονιά σας προσκαλούμε στο Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης με τίτλο «Θεοδώρεια» καθώς και στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Πολιούχου του Νησιού μας Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.  Στόχος μας ο Αγιοτόκος τόπος μας με τη μεγάλη θρησκευτική πολιτιστική παράδοσή να αναδειχτεί ανάλογα κατά πως του αξίζει  σε τόπο προβολής και ανάδειξης της Χριστιανικής Τέχνης σε όλα τα επίπεδα κεντρική μορφή τον πολιούχο του Άγιο. 

Αντιδήμαρχος πολιτισμού

Παναγιώτης Τσακύρης

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΔΩΡΕΙΩΝ  2023

3 Μαΐου 2023  και ώρα 19.00 Ι. Μητροπολιτικός Ναός  Μυτιλήνης 

 Πανελλήνια Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Συμμετέχουν : α) η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών «ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ» σε σύμπραξη με τη Βυζαντινή χορωδία Λέσβου η «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ».    Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Καμαριάρης,  η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χίου  Μουσική Διεύθυνση Γαννιάρης Κώστας και η χορωδία μητροπόλεως Μυτιλήνης  «Άγιος Θεόδωρος Ο Βυζάντιος» Μουσική διεύθυνση: π. Ευστράτιος Γιουσμάς.

Κεντρικό ομιλητής για την Ιστορία του Αγίου Θεοδώρου και του Ναού  ο Διδάκτωρ Θεολογίας  Αθανάσιος Καλαμάτας

4η Μαΐου 2023 και ώρα 19.00  Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος

«Από την Ανατολή στη Δύση Υμνούμεν Τον Κύριο»

Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί «Υμνούν Τον Κύριο»

Με τη βοήθεια της μουσικής και του λόγου θα παρουσιάσουμε μια μουσική παράσταση με έργα από το Βυζαντινή  στη δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική ανάμεσα στη μουσική και το λόγο.

Θα ακουστούν κατανυκτικά Τροπάρια από τις Ιερές Ακολουθίες και αποσπάσματα από επιλογή μουσικών έργων της Δυτικής Εκκλησιαστικής μουσικής όπως: «Η Επτά Λόγοι Του Ιησού Στο Σταυρό» Γιόζεφ Χάιντν, «Stabat Mater»  Giovanni Pergolesi, αλλά και τη θεατρική ενσάρκωση του Θείου Πάθους που συναντά κανείς στα έργα των Georges Bizet  και Pietro Mascagni. Η «Ανάβαση προς το Όρος», έχει να επιδείξει αριστουργηματικούς σταθμούς κατάνυξης και μεγαλείου στην ποίηση και τη μουσική.

Επίσης ανάμεσα στα έργα της Ευρωπαϊκής μουσικής θα υπάρχει διάλογος με έργα της Ορθόδοξης Βυζαντινής μουσικής από χοράρχη και χορωδιακό σύνολο.  

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης, διαβάζουν κείμενα Παπαδιαμάντη και Κόντογλου που θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση του Θρησκευτικού Λόγου.

Συντελεστές:

Στην αφήγηση οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης

Ψάλουν ως σολίστες οι Πρωτοψάλτες Μυτιλήνης κατ’ αλφαβητική σειρά  Γιουσμάς Ευστράτιος , Μιχάλης Δήσσος και Παναγιώτης Τσακίρης καθώς και η παιδική Βυζαντινή χορωδία της Αγίας Σιών.

 Ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο Μυτιλήνης « Animato

Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης

Ενορχήστρωση έργων - Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα εγχόρδων δωματίου.
 

 Παρασκευή 5η Μαΐου 2023 και ώρα 18.30 Κεντρική συναυλία «Θεοδωρείων» στο Δημοτικό Θέατρο  

Ομιλία σχετικά με τη Βυζαντινή Λέσβο από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ.  Παύλο Τριανταφυλλίδη

Τιμώμενο πρόσωπο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος.

Συναυλία παραδοσιακής  και Έντεχνης Βυζαντινής Μουσικής με την Ορχήστρα

«ΡΩΜΑΝΑ» του Μανώλη Καρπάθιου και τον Άρχοντα  Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Νταραβάνογλου με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ελληνική Μουσική ». Συμπράττει  το τμήμα παραδοσιακής Μουσικής της Αγίας Σιών.

6 Μαΐου Σάββατο απόγευμα:  Ο Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Πολιούχου της Πόλεως στο Μητροπολιτικό Ναό

7 Μαΐου, Κυριακή Δ΄του Πάσχα: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση του Ι. λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή όλου του κλήρου του νησιού , των αρχών ,  των σχολείων της πόλης, του Στρατού ,  και πολιτιστικών συλλόγων

Οργάνωση: Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του  Ι. Αρχιεπισκόπου Αθηνών  κ.κ. Ιερωνύμου

Μεγάλοι Χορηγοί: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης  Παναγιώτης Δ. Τσακύρης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα