Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε τα όσκαρ


 Η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε, κερδίζοντας τα περίβλεπτα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και εξασφαλίζοντας συνολικά 7 αγαλματίδια στην 95η τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών χθες Κυριακή το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

Η ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μισέλ Γιο στον ρόλο μεσόκοπης κινέζας μετανάστριας στις ΗΠΑ που έχει κατάστημα με πλυντήρια αλλά διαθέτει υπερδυνάμεις σε παράλληλα σύμπαντα, απέσπασε τρία από τα τέσσερα βραβεία ηθοποιίας: πέρα από την ίδια την κυρία Γιο (Α΄ γυναικείου ρόλου), αγαλματίδια παρέλαβαν η Τζέιμι Λι Κέρτις (Β΄ γυναικείου) και ο Κε Χούι Κουάν (Β΄ ανδρικού).

«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γιο, 60 ετών, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουάν, άλλοτε παιδί-θαύμα, που εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για κάπου δυο δεκαετίες, φίλησε το αγαλματίδιο στη σκηνή μπροστά στα μεγαλύτερα ονόματα της 7ης τέχνης.

«Το ταξίδι μου άρχισε μέσα σε μια βάρκα», είπε ο ηθοποιός με καταγωγή από το Βιετνάμ. «Πέρασα έναν χρόνο σε καταυλισμό προσφύγων. Με κάποιο τρόπο, κατέληξα εδώ, στη μεγαλύτερη σκηνή του Χόλιγουντ».

Ο κ. Κουάν, 51 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στα 12 του, συμπρωταγωνιστώντας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984). Όμως περιθωριοποιήθηκε λόγω της έλλειψης ρόλων για Ασιάτες στο Χόλιγουντ και για καιρό έκανε άλλες δουλειές για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.

«Λένε πως αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Δεν το πιστεύω πως συμβαίνει σε εμένα. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο».

Η κυρία Κέρτις, 64 ετών, απευθύνθηκε δακρυσμένη στους εκλιπόντες γονείς της, τον Τόνι Κέρτις και την Τζάνετ Λι, που υπήρξαν υποψήφιοι για βραβεία Όσκαρ και Τόνι αλλά χωρίς να τα καταφέρουν. «Μόλις κέρδισα Όσκαρ», είπε.

Οι σκηνοθέτες της ταινίας «Τα πάντα όλα» Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουάν, που έλαβαν επίσης βραβείο σεναρίου, κέρδισαν μεταξύ άλλων το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», συγκλονιστική αναπαράσταση του μεγάλου σφαγείου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η άλλη μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς, έλαβε τέσσερα Όσκαρ, ξένης ταινίας, μουσικής, φωτογραφίας και σχεδιασμού παραγωγής.

Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, αλλά η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του.

Ο Μπρένταν Φρέιζερ, άλλοτε πρωταγωνιστής φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών «Η μούμια», που βίωσε προβλήματα υγείας, απώλειες, και κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, έκανε θριαμβευτική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας. Ο καναδοαμερικανός ηθοποιός, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών που αυτό που θέλει είναι να συμφιλιωθεί με το παιδί του στο φιλμ «Η φάλαινα».

Το Όσκαρ ντοκιμαντέρ έλαβε το «Ναβάλνι», για την δηλητηρίαση του ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021. Μαζί με τον σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ το παρέλαβε η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια, ευχόμενη ο Αλεξέι Ναβάλνι και η χώρα της να ανακτήσουν την «ελευθερία».

Η βραδιά δεν είχε κανένα απρόοπτο όπως το περσινό χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον κωμικό Κρις Ροκ, αν και έκανε αρκετά αστεία για αυτό το επεισόδιο ο παρουσιαστής της τελετής Τζίμι Κίμελ: «Αν κανείς σε αυτή την αίθουσα διαπράξει κάποια βιαιότητα», είπε σαρκαστικά ο αστέρας της νυχτερινής τηλεοπτικής ζώνης στις ΗΠΑ, «θα λάβει βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου και θα του επιτραπεί να εκφωνήσει ομιλία 19 λεπτών».

Η Ακαδημία επικρίθηκε επειδή επέτρεψε πέρυσι στον κ. Σμιθ να λάβει το βραβείο του και να απευθυνθεί στο κοινό. Προτού να του απαγορεύσει την παρουσία στις τελετές απονομής των βραβείων για δέκα χρόνια.

Ο κατάλογος των σημαντικότερων βραβείων που μοιράστηκαν στην 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών 

Με επτά αγαλματίδια, η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε, ακολουθούμενη από την αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (έλαβε 4).

Όσκαρ καλύτερης ταινίας: «Τα πάντα όλα»

Όσκαρ σκηνοθεσίας: Ντάνιελ Κουάν, Ντάνιελ Σάινερτ («Τα πάντα όλα»)

Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου: Μισέλ Γιο («Τα πάντα όλα»)

Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου: Μπρένταν Φρέιζερ («Η φάλαινα»)

Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου: Τζέιμι Λι Κέρτις («Τα πάντα όλα»)

Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου: Κε Χούι Κουάν («Τα πάντα όλα»)

Όσκαρ ξένης ταινίας: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (Γερμανία)

Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation: «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο»

Όσκαρ ντοκιμαντέρ: «Ναβάλνι»

Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: «Τα πάντα όλα»

Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: «Women Talking» (Σάρα Πόλι)

Όσκαρ καλύτερης μουσικής: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»

Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»

Όσκαρ οπτικών εφέ: «Avatar: The Way of Water»

Όσκαρ ήχου: «Top Gun: Maverick»

Όσκαρ καλύτερου μοντάζ: «Τα πάντα όλα»

Όσκαρ σχεδιασμού παραγωγής: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»

Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών: «Black Panther: Wakanda Forever»

Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ: «Η φάλαινα»

ΦΩΤΟ: EPA/ETIENNE LAURENT

Για πρώτη φορά από το 1961, το χαλί υποδοχής των προσκεκλημένων των Όσκαρ δεν ήταν κόκκινο. Αντίθετα, ήταν στο χρώμα της σαμπάνιας, όμως η χρωματική αλλαγή δεν επηρέασε τη λάμψη των αστέρων που βάδισαν σε αυτό και φωτογραφήθηκαν πριν από την έναρξη της 95ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Από τις εμφανίσεις που ξεχώρισαν ήταν της Άντζελα Μπάσετ, της Νικόλ Κίντμαν, του Όστιν Μπάτλερ και της βραβευμένης πλέον με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Μισέλ Γιο.

Κατά τη διάρκεια της 95ης απονομής των Όσκαρ η Ακαδημία μέσα από την ειδική ενότητα «In Memoriam» απέτισε φόρο τιμής σε όλες τις προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε.

«’Αγγιξαν τις καρδιές μας, μας έκαναν να χαμογελάσουμε και έγιναν αγαπημένοι φίλοι, στους οποίους θα παραμένουμε πάντα αφοσιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Τραβόλτα (John Travolta) ο οποίος προλόγισε το αφιέρωμα και ήταν ιδiαίτερα συγκινημένος όταν αναφέρθηκε στην συμπρωταγωνίστρια του Ολίβια Νιούτον-Τζον(Olivia Newton-John).

Υπό τους ήχους του τραγουδιού  «Calling All Angels» από τον βραβευμένο με Grammy μουσικό Λένι Κράβιτζ (Lenny Kravitz) στη σκηνή παρουσιάστηκε  το βίντεο-αφιέρωμα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Ρέι Λιότα (Ray Liotta), ‘Αντζελα Λάνσμπερι (Angela Lansbury), Ράκελ Γουέλς (Raquel Welch),Τζέιμς Κάαν (James Caan) και Τζίνα Λολομπριγκίτα (Gina Lollobrigida). Ανάμεσά τους ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και η Ειρήνη Παπά.  Η τελευταία φωτογραφία ήταν αφιερωμένη στον Ουόλτερ Μίρις (Walter Mirisch) παραγωγό και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας.
Σημειωτέον ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από την ζωή στις 17 Μαΐου 2022 στο Παρίσι ενώ η Ειρήνη Παπά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από το Μικρό στο Μεγάλο: η πολιτιστική εκπομπή της Ε.Σ.Ε. στο Smile/Βεργίνα TV

    Η πολιτιστική εκπομπή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος "Από το Μικρό στο Μεγάλο" επανέρχεται στο τηλεοπτικό προσκήνιο προσκληθείσα από τη διοίκηση των τηλεοπτικών σταθμών Smile και Βεργίνα.  Με αρχισυντάκη-παρουσιαστή τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά θα προβάλλεται από τις 3 Αυγούστου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00 από το κανάλι Smile Αθηνών.    Την πρώτη εκπομπή τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Παναγιωτόπουλος, η φωτογράφος Βάσια Σκυλακάκη, ο σκηνοθέτης/παραγωγός Αδαμάντιος Πετρίτσης και ο ηθοποιός Λουκάς Κούτρας   Τη δεύτερη εκπομπή τίμησαν ο πρώην πρόεδρος της Ε.Σ.Ε., συγγραφέας, Στάθης Βαλούκος, ο ιστορικός συγγραφέας Δρ Ιωάννης Δασκαρόλης, η μουσικοσυνθέτης Πέννυ Μπινιάρη και ο σκηνοθέτης Στέργιος Παπαευαγγέλου   Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηράκης Βοηθός Σκηνοθέτης: Νεκταρία Δασκαλάκη   Παρουσιάστηκαν τα βιβλία "Ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμα" μυθιστόρημα του Στάθη Βαλούκου και τα ε...

11/8 Η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια μοναδική συναυλία στην Παραλία της Κύμης. Διοργάνωση Δήμος Κύμης - Αλιβερίου

    Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου φέρνει κοντά μας την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στην όμορφη Παραλία της Κύμης στις 22:00 θα απολαύσουμε την αγαπημένη ερμηνεύτρια η οποία διαθέτοντας μία μοναδικά εκφραστική φωνή και έναν απολύτως ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνεί με το κοινό της στη σκηνή, είναι σταθερά μέσα στα χρόνια μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές Ελληνίδες ερμηνεύτριες. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα παρουσιάσει τις μεγάλες επιτυχίες της αλλά και τα πολύτιμα εκείνα τραγούδια που αποτελούν τη μουσική μας περιουσία: Τραγούδια λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά, τραγούδια σπουδαίων συνθετών και δημιουργών, κλασικά και νεότερα, αλλά και εκείνα που αγαπήσαμε με τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση, όλα μπερδεύονται γλυκά σε μία συναρπαστική συναυλιακή πρόταση. Μαζί της ένα σχήμα εξαιρετικών και ευέλικτων μουσικών, σε μία παράσταση που όχι μόνο αναδεικνύει την αισθαντικότητα, τη δύναμη και το πάθος της Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, αλλά και την ικανότητα των ίδιων των τ...

Γεώργιος Σύρος: Moνή Ευαγγελίστριας Σκιάθου άρθρο στο TheNewspaper.gr

    Είχαμε την τιμή να επισκεφθούμε την Μονή Ευαγγελιστρίας στην  Σκιάθο , στο Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1794 και πρωταγωνίστησε στις προπαρασκευαστικές πράξεις της Εθνεγερσίας.  Στην θέση  Αγαλλιανοί , 5 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και σε υψόμετρο 200 μέτρων, είναι κτισμένη από Κολλυβάδες μοναχούς του Άγιου Όρους η υπέροχη αυτή ιστορική Μονή. Εντός της Μονής υπάρχει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί λαμπρές σελίδες της ιστορίας της  Μαγνησίας . Αρκετά από τα εκθέματα ήταν δωρεά του Ναύαρχου Λάζαρου Κουντουριώτη το 1823, καθώς η Μονή συνέβαλε καθοριστικώς στην απελευθέρωση του έθνους. Είναι γνωστό ότι στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 κηρύσσεται η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζεται η πρώτη Διοίκηση της χώρας με το όνομα  Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος  στην Επίδαυρο (Α’ Εθνοσυνέλευση). Ήταν το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η Εισαγωγή είχε ως εξής: « Τό Ἑλληνικόν Ἔθνος, τό ὑπό τήν φρικώδη Ὀθωμα...