Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

 


Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κακολυρίου (Ταξιάρχες Κύμης) δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Μιλάει για τρόμο, πείνα, φωτιά και θάνατο. Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως  προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

 Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος. Διαισθανόμενοι την ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος και της αναγνώρισης της ηρωικής θυσίας των προγόνων του, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την στήριξη φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Πύργου, Ανδρονιάνων, Ταξιαρχών και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζονται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Αγώνα δρόμου 10 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 5 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (21 Μαΐου ‘23)

 

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

 

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: kakolyrisylogos@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από το Μικρό στο Μεγάλο: η πολιτιστική εκπομπή της Ε.Σ.Ε. στο Smile/Βεργίνα TV

    Η πολιτιστική εκπομπή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος "Από το Μικρό στο Μεγάλο" επανέρχεται στο τηλεοπτικό προσκήνιο προσκληθείσα από τη διοίκηση των τηλεοπτικών σταθμών Smile και Βεργίνα.  Με αρχισυντάκη-παρουσιαστή τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά θα προβάλλεται από τις 3 Αυγούστου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00 από το κανάλι Smile Αθηνών.    Την πρώτη εκπομπή τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Παναγιωτόπουλος, η φωτογράφος Βάσια Σκυλακάκη, ο σκηνοθέτης/παραγωγός Αδαμάντιος Πετρίτσης και ο ηθοποιός Λουκάς Κούτρας   Τη δεύτερη εκπομπή τίμησαν ο πρώην πρόεδρος της Ε.Σ.Ε., συγγραφέας, Στάθης Βαλούκος, ο ιστορικός συγγραφέας Δρ Ιωάννης Δασκαρόλης, η μουσικοσυνθέτης Πέννυ Μπινιάρη και ο σκηνοθέτης Στέργιος Παπαευαγγέλου   Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηράκης Βοηθός Σκηνοθέτης: Νεκταρία Δασκαλάκη   Παρουσιάστηκαν τα βιβλία "Ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμα" μυθιστόρημα του Στάθη Βαλούκου και τα ε...

11/8 Η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια μοναδική συναυλία στην Παραλία της Κύμης. Διοργάνωση Δήμος Κύμης - Αλιβερίου

    Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου φέρνει κοντά μας την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στην όμορφη Παραλία της Κύμης στις 22:00 θα απολαύσουμε την αγαπημένη ερμηνεύτρια η οποία διαθέτοντας μία μοναδικά εκφραστική φωνή και έναν απολύτως ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνεί με το κοινό της στη σκηνή, είναι σταθερά μέσα στα χρόνια μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές Ελληνίδες ερμηνεύτριες. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα παρουσιάσει τις μεγάλες επιτυχίες της αλλά και τα πολύτιμα εκείνα τραγούδια που αποτελούν τη μουσική μας περιουσία: Τραγούδια λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά, τραγούδια σπουδαίων συνθετών και δημιουργών, κλασικά και νεότερα, αλλά και εκείνα που αγαπήσαμε με τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση, όλα μπερδεύονται γλυκά σε μία συναρπαστική συναυλιακή πρόταση. Μαζί της ένα σχήμα εξαιρετικών και ευέλικτων μουσικών, σε μία παράσταση που όχι μόνο αναδεικνύει την αισθαντικότητα, τη δύναμη και το πάθος της Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, αλλά και την ικανότητα των ίδιων των τ...

Γεώργιος Σύρος: Moνή Ευαγγελίστριας Σκιάθου άρθρο στο TheNewspaper.gr

    Είχαμε την τιμή να επισκεφθούμε την Μονή Ευαγγελιστρίας στην  Σκιάθο , στο Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1794 και πρωταγωνίστησε στις προπαρασκευαστικές πράξεις της Εθνεγερσίας.  Στην θέση  Αγαλλιανοί , 5 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και σε υψόμετρο 200 μέτρων, είναι κτισμένη από Κολλυβάδες μοναχούς του Άγιου Όρους η υπέροχη αυτή ιστορική Μονή. Εντός της Μονής υπάρχει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί λαμπρές σελίδες της ιστορίας της  Μαγνησίας . Αρκετά από τα εκθέματα ήταν δωρεά του Ναύαρχου Λάζαρου Κουντουριώτη το 1823, καθώς η Μονή συνέβαλε καθοριστικώς στην απελευθέρωση του έθνους. Είναι γνωστό ότι στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 κηρύσσεται η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζεται η πρώτη Διοίκηση της χώρας με το όνομα  Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος  στην Επίδαυρο (Α’ Εθνοσυνέλευση). Ήταν το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η Εισαγωγή είχε ως εξής: « Τό Ἑλληνικόν Ἔθνος, τό ὑπό τήν φρικώδη Ὀθωμα...