Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πέμπτη Εποχή των αοράτων» του Θάνου Τσάμπρα - της Μαρίας Κελεπούρη

 

Ποιητής, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο Θάνος Τσάμπρας έχει συγγράψει το έργο Επτά Σημάδια, το οποίο εκτός της θεατρικής του μορφής αποτελεί εγχειρίδιο για άσκηση θεατρικών ομάδων. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας στην οποία υπήρξε και Γενικός Γραμματέας, ενώ για χρόνια έχει διατελέσει στέλεχος Δημιουργικού Τμήματος σε τηλεοπτικό σταθμό. Έχει βραβευτεί από τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων για το θεατρικό του έργο Καρύδια με μέλι, ενώ η Πέμπτη Εποχή των αοράτων, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρουσία, έρχεται να προστεθεί στις ήδη δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές του.
Σε αυτήν τη συλλογή, ο ποιητής συνδυάζει στοιχεία της καθημερινότητας με τον λυρισμό και το αμετάβλητο του πεπρωμένου. Με εικόνες που προέρχονται από τη φύση και κάποιες φορές προσωποποιούν το ανθρώπινο ον, ο αναγνώστης ανιχνεύει χαρακτηριστικά παλαιότερων εποχών και ουτοπικά ψήγματα μιας μυθικά πλασμένης εποχής. Ο ομοιοκατάληκτος στίχος συμβάλλει στην απόδοση του λυρισμού που άλλοτε παρουσιάζεται με ολύμπια μορφή κι άλλοτε ως θνητή ύπαρξη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίγεια μοίρα της και αποδεχόμενη τα πάθη της ή τις διαταγές που όριζε η κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεπροβάλλουν ανά διαστήματα γυναικείες φιγούρες που υποτάχθηκαν σε αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή και ύστερα η απογοήτευση τις έπνιξε ή η λαχτάρα και το ασυμβίβαστο της νιότης αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη της φυγής τους. 
Η νιότη μπορεί να ανθίζει όλα τα συναισθήματα, όμως, η απόσταση από τα γηρατειά δεν είναι τόσο μακρινή όσο φαίνεται, και το ποιητικό υποκείμενο φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει, δίχως, ωστόσο, να διακατέχεται από κάποια αίσθηση ή επιθυμία παραίτησης από τη ζωή. Άλλωστε, όλα περνούν στη σφαίρα της λήθης και τα χρόνια εξοπλίζουν με σοφία εκείνον που τα κουβαλά στην πλάτη του και φέρει τις εμπειρίες τους. Στη μνήμη, όμως, μένουν εικόνες από το παρελθόν, φανταστικές ή αληθινές, δεν έχει σημασία, γιατί, τελικά, η ποιητική τους απόδοση φανερώνει κάθε κρυφή πτυχή της σκέψης.
Ο ομοιοκατάληκτος στίχος συνυπάρχει σε ορισμένα ποιήματα της συλλογής με ένα αφηγηματικό μοτίβο, το οποίο διηγείται μια ιστορία που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά, προσδίδοντάς της ζωντάνια. Από την άλλη πλευρά, αφιερώνεται σε περιγραφές προσώπων ή καταστάσεων επιτυγχάνοντας την οικειότητα μεταξύ του αναγνώστη, του δημιουργού ή ακόμη και των πρωταγωνιστών του ποιήματος.
Μορφές αντλημένες από ατμόσφαιρα παραμυθιού που εκ πρώτης αναγνώσεως φαίνεται να λειτουργούν ως αντίθεση με τη γήινη και γεμάτη δυσκολίες πραγματικότητα, όμως, τη συμπληρώνουν και της προσδίδουν μια αίσθηση ελπίδας. Τα παραμυθικά στοιχεία αποκτούν μια νατουραλιστική διάσταση στις ιστορίες των θνητών προσώπων δημιουργώντας μια ρέουσα και αλληλοσυνδεόμενη δομή που οδηγεί τον αναγνώστη ρυθμικά να κατανοήσει την ιστορία πίσω από κάθε ποίημα.
Η Πέμπτη Εποχή των αοράτων του Θάνου Τσάμπρα παρουσιάζει πράγματι μια άλλη εποχή. Μια εποχή που συνδέει την άνοιξη με το φθινόπωρο, τη ρομαντική ανεμελιά με την επίγεια πραγματικότητα ή τα κοινωνικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Πράγματα αόρατα αιωρούνται πάνω από την ύπαρξη, από τα γεγονότα, αλλά και πάνω από τον ίδιο τον χρόνο. Ρέουν στο ποτάμι του καιρού και διασώζονται για να γίνουν έμπνευση για ποιήματα σύγχρονων ποιητών, αποδεικνύοντας πως παρά τη χειροπιαστή ανυπαρξία τους, ξεχωρίζουν για την ουσία και τη συνεχή ύπαρξή τους στον χρόνο.
 
Μαρία Κελεπούρη
Πηγή: offlinepost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α