Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φθινόπωρο 2022 - Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

  


SATELITE 2022

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ –
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΚΗΛ

Κάθε Σάββατο από 17 Σεπτεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, 12.00
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μορφή & Λειτουργία 200+200» από τους επιμελητές του Μουσείου.
Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 10 €
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μορφή & Λειτουργία 200+200» ειδικοί ιστορικοί και συλλέκτες παίρνουν το βήμα και μας αποκαλύπτουν μικρές ιστορίες από τις ελληνικές συλλογές που φιλοξενούνται στην περιοδική έκθεση.
Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 20 € Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου
Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών / Συλλέκτρια

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος DSc, PhD

Δ/ντής της Έδρας και Δικτύου UNESCO στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την Διαχείριση & Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στην Μεσόγειο / Συλλέκτης

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Μαρία Ευθυμίου

Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Ιωάννης Μόνος

Ωρολογοποιός / Aναστηλωτής Iστορικής Ωρολογοποιίας
dipl. WOSTEP Neuchâtel Switzerland Member of the Swiss Association for the History of Timekeeping, Chronometrophilia
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, 12.00
Ιδιωτική ξενάγηση

Εθνολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου

Ένα ταξίδι στην Ελληνική ιστορία από την προεπαναστατική περίοδο
έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ξενάγηση θα γίνει από τον δωρητή & συλλέκτη του Μουσείου, κύριο Ηλία Δαραδήμο

Τόπος Συνάντησης: Είσοδος  Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού
Κόστος συμμετοχής: 3 €
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Ηλίας Δαραδήμος, 6946681060

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, 12.00
Ιδιωτική ξενάγηση

Συλλογή Σαρόγλου, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Η Συλλογή Σαρόγλου περιλαμβάνει όπλα διαφόρων ιστορικών περιόδων και πολιτισμών, πολλά από τα οποία είναι μοναδικές εφευρέσεις ή αποτελούν σπάνια δείγματα υψηλής τέχνης. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Λοχαγό Νικόλαο Ρούσσο.

Τόπος Συνάντησης: Είσοδος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, 10675 Αθήνα)
Κόστος συμμετοχής: 5 €
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Παναγιώτης Μήτσης, 210 9239709
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00
Εισαγωγή στην Συρματερή τεχνική (filigree)
Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Η συρματερή τεχνική βρίσκει τις ρίζες στην αρχαιότητα και είναι μια από τις πλέον απαιτητικές τεχνικές της κοσμηματοποιίας. Στο εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία της συρματερής τεχνικής, την σχεδίαση, αλλά και τις δυνατότητες εφαρμογής της, δημιουργώντας τα δικά μας κοσμήματα.

Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00
Εισαγωγή στην Μεταλλοπλαστική (Repoussé, φουσκωτή)
Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
 Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τεχνικές κοσμηματοποιίας που χρησιμοποιήθηκε από πληθώρα πολιτισμών. Με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε, με απλά μέσα, εκπληκτικά τρισδιάστατα αποτελέσματα, αλλά με εξαιρετική αισθητική αρτιότητα. Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε την ιστορία της τεχνικής, την μεθοδολογία, τα εργαλεία και τους τρόπους εφαρμογής της. 
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00
Χύτευση σε σουπιοκόκαλο

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Το κόκαλο της σουπιάς, ως ασβεστολιθικό υλικό, αποτελεί ένα εξαιρετικό καλούπι για χύτευση και ήταν σε χρήση στα εργαστήρια των παλιών μαστόρων, από την αρχαιότητα έως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του.  Στο σεμινάριο, θα δημιουργήσουμε ένα κόσμημα, είτε αντιγράφοντας ένα αντικείμενο είτε εκ νέου, σκαλίζοντας απευθείας μια κοιλότητα στο εσωτερικό του σουπιοκόκαλου. Έπειτα, θα χυτεύσουμε σε αυτή την κοιλότητα λιωμένο μέταλλο και θα τελειώσουμε την επεξεργασία του κοσμήματός μας με το φινίρισμά του.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων.
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00
Φτιάξε σκουλαρίκια για τη φορεσιά σου
Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
 Στο σεμινάριο θα κατασκευάσουμε αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορούμε να συνοδεύσουμε τις φορεσιές μας με αυτά, στις χορευτικές μας παρουσιάσεις, αλλά και όχι μόνο!
Θα κάνουμε μια εισαγωγή στη σφυρηλάτηση, την εμπίεστη τεχνική, στη κοπή και διάτρηση, καθώς και στις κολλήσεις, τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το κόσμημά μας, με πολύ απλά μέσα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούσε και ένας παραδοσιακός τεχνίτης. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων. 
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)
ART FAIR 2022, 3 & 4 Δεκεμβρίου  2022, 10.00 – 18.00

Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το ΜΚΗΛ γεμίζει με νέες δημιουργίες και πρωτότυπες ιδέες. Το “Art Fair” του Μουσείου Κοσμήματος αποτελεί μια έκθεση-θεσμό, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και αποσκοπεί στην προβολή και προώθηση καλλιτεχνών ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την εικαστική και καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης.Καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους στο κοινό του ΜΚΗΛ. Με την συμμετοχή τους, οι καλλιτέχνες κατοχυρώνουν την έκθεση των προϊόντων τους σε έναν χώρο ειδικά σχεδιασμένο και συνυφασμένο στην συλλογική μνήμη με την ανάδειξη των διακοσμητικών τεχνών και της τέχνης του κοσμήματος.Το ΜΚΗΛ, ως πυρήνας πολιτισμού, διοργανώνει, παράλληλα, ολιγομελείς ξεναγήσεις, φέρνοντας μικρούς και μεγάλους στους εκθεσιακούς μας χώρους, προτρέποντας όλους να ψυχαγωγηθούν και να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, σε ένα ανάλαφρο και εορταστικό κλίμα.Για δηλώσεις συμμετοχής στο Art Fair 2022 παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 210 92 21 044 είτε ηλεκτρονικά στο administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr
Η Είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη όλο το διήμερο για περιήγηση και ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ / ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 210 – 210 9239709
και επιβεβαιώνονται μόνο με την άμεση πληρωμή του προγράμματος μέσω πιστωτικής κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε κάθε περίπτωση μετά την καταβολή του αντίτιμου του σεμιναρίου/ξενάγησης, τα χρήματα δεν επιστρέφονται και δεν μετατίθενται για άλλο πρόγραμμα.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σας προτρέπουμε για την έγκαιρη κράτηση σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Ελένη Μάστορα, Βύρωνας Βαφειάδης, Παναγιώτης Μήτσης
Τηλ : 210-9239709
Email: administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr
Ιστοσελίδα: www.lalaounis-jewelrymuseum.gr   
 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥΤρίτη – Κυριακή 9.00 π.μ.– 3.00 μ.μ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α