Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ημέρες Κινηματογράφου Δροσιάς» Πρόγραμμα Απριλίου 2022

  


Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς κάνει αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο προβάλλοντας  την βραβευμένη ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μπάυρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα» με την παρουσία του Γιάννη Σολδάτου, λογοτέχνη, εκδότη και συγγραφέα της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, της Σωτηρίας Ματζίρη, κριτικού θεάτρου και συζύγου του Ν. Κούνδουρου και  του  Μάνου Βακούση, πρωταγωνιστή της ταινίας. Προβάλλει, επίσης, την ταινία του Γιάννη Λαπατά «Η δεξιά τσέπη του ράσου» με την παρουσία του Σκηνοθέτη και άλλων συντελεστών  της ταινίας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

 

Δευτέρα, 4  Απριλίου 2022

«Μπάυρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα» του Νίκου Κούνδουρου

Η ταινία Μπάυρον προκάλεσε συζητήσεις, τόσο με τον όγκο της παραγωγής της, όσο και με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Ένας Μπάυρον καταραμένος, ρομαντικός, φιγούρα σημαδιακή, μετατράπηκε στα χέρια του Κούνδουρου σε κινηματογραφική εικόνα, που πάνω της επενδύθηκαν οι από χρόνια καλά δουλεμένες εικαστικές αντιλήψεις, τα οράματα και μονομανίες του σκηνοθέτη. Ένα μονοπλάνο ακολουθεί τον ήρωα στον χώρο, τον βυθισμένο στην ομίχλη και τους καπνούς, ενώ τον κυνηγούν τα φαντάσματα της Αρχαίας Ελλάδας και η παρακμή της Ευρώπης με τον ρομαντισμό της. Η νοσηρή διαδρομή του θα τον οδηγήσει στην παραφροσύνη.

 Η ταινία είναι διεθνούς παραγωγής και είναι γυρισμένη στην Κριμαία. Είναι συναρπαστικό το εικαστικό της μέρος , τα κουστούμια και η φωτογραφία  που είναι αντάξια ξένων υπερπαραγωγών.

 Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε Διεθνή Φεστιβάλ. .

Σενάριο: Νίκος Κούνδουρος, Κωνσταντινίδης Φώτης

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης 

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Σκηνικά: Κονσταντίν  Φορεστένκο

Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Βέρα Σοτνίκοβα, Βασίλης Λάγγος, Άκης Σακελλαρίου και άλλοι.

1992/  138’





Δευτέρα, 11  Απριλίου 2022

« Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου», του Γιάννη Λαπατά.

 

Ο μοναχικός μοναχός Βικέντιος πενθεί την αδικοχαμένη σκυλίτσα του την ίδια στιγμή που ο λαός και η επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Κι ενώ οι Κεφαλές της Εκκλησίας μετέχουν στις διαδικασίες διαδοχής, εκείνος αγωνιά να σώσει έστω και έναν από τους νεογέννητους διαδόχους της νεκρής σκυλίτσας. Παράλληλα αναστοχάζεται τη ζωή του και επαναπροσδιορίζει τα όρια της μοναχικότητας.

Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη. Είναι μια τρυφερή ματιά πάνω στο πένθος, την απώλεια και τη μοναξιά.

Κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Νεότητας στο 59ο Δ Φ Κ Θεσσαλονίκης το 2018.

Σενάριο: Στέλλα Βασιλαντωνάκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λαπατάς

Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

ΣκηνογράφοςΑνδρομάχη Αρβανίτη

Παραγωγή: Artemis Productions

Παίζουν: Θοδωρής Αντωνιάδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης, Κώστας Λάσκος, Πέτρος Ξεκούκης, Ερρίκος Μηλιάρης…

Ελλάδα /2018 /96’

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα  που ισχύουν για τους κλειστούς χώρους. 

Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.   

 Είσοδος ελεύθερη

 

Καίτη Λεκάκου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προαναγγελία ΚΟΛΠΕΡΤ του David Gieselmann

   Από  14 Ιανουαρίου  και κάθε  Σάββατο στις 21:00 , παρουσιάζεται στο  θέατρο NOŪS   η μαύρη κωμωδία του  David   Gieselmann    ΚΟΛΠΕΡΤ  σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα,  διασκευή – σκηνοθεσία  Αλεξάνδρας Βουτζουράκη  και παραγωγή ‘ ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ Δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένοι γύρω από ένα μπαούλο. Ένα παιχνίδι, ένας διανομέας και ένας φόνος. Ένας φόνος, που ίσως και να μην έχει γίνει. Μία παράνομη σχέση, που ίσως και να μην υπήρξε. Ένα αστείο για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η βραδιά ανάβει τα αίματα και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Τους πέντε ήρωες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά) Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός θέατρο NOŪS  |   Τροίας 34, Αθήνα 11255  | 210 8237 333 |   info@theatrenous-creativespace.com

«Θέατρο Αλκμήνη» « Άκου να δεις » Κωμωδία του Άθα Ροδίτη

    . Πρόκειται για μια γλυκιά, ανθρώπινη και συγκινητική παράσταση, που πραγματεύεται τις διαφορετικότητες των ανθρώπων, με την βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να γίνουν, φτάνει να υπάρχει θέληση, αγάπη, πίστη και χιούμορ. Το κεντρικό ζευγάρι είναι ο Αλέξης και η Θεανώ , κωφοί, με την μοναχοκόρη τους Ολυμπία, ομιλούσα που γνωρίζει  τη νοηματική. Η Ολυμπία βοηθάει την οικογένεια στις συναλλαγές και συγχρόνως σπουδάζει στη γεωργική σχολή με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί στη ζωή των κωφών γονέων ώσπου εμφανίζεται στην οικογένεια η Θεία Ρωξάνη, χήρα, πρώην τραγουδίστρια, για να μείνει μαζί τους και να ανακαλύψει το ταλέντο της ανιψιάς της στο τραγούδι ανατρέποντας όλα τα δεδομένα. Σε αυτό το γαϊτανάκι εμπλέκονται ο νευρικός μαέστρος της χορωδίας Ερρίκος, που ερωτεύεται την θεία  κι ο νεαρός Άρης, που προέρχεται από οικογένεια τυφλών και συναντά τον έρωτα στα μάτια της Ολυμπίας. Έρωτες, συγκίνηση , ανατροπές, όνειρα, κωμικές παρεξηγήσεις, φάρσες, διαφορετικότητα, θέληση και  πείσμα για ζωή, εί

Ο Αλέξανδρος Κακαβάς στο Fvoice.eu!

  Κύριε Κακαβά θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους της Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας; Η ιστορία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος άρχισε να γράφεται χάρις στα αξιόλογα, καταξιωμένα μέλη της που τη συνέστησαν το 1989 και εκείνους που εξακολουθούν, σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες να αγωνίζονται να εξελίξουν μια Ένωση που κληρονόμησαν με μια βασική ηθική υποχρέωση έναντι των συναδέλφων των συνεργατών του χώρου του πολιτισμού, αλλά κυρίως του κοινού και φίλων ανά την Επικράτεια, την Κύπρο και αλλαχού, να την κληροδοτήσουν στις επερχόμενες γενεές, αυτάρκη και εύρωστη και κυρίως πολυπληθέστερη. Εξ ου μια συνεχής προσπάθεια διεύρυνσης και βελτίωσης με πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μια Ένωση που πέρα από την αγάπη της για κάθε λογής σενάριο και συγγραφικό έργο και για όλους ανεξαιρέτως τους σεναριογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επιδιώκει να καταστεί ένας πόλος έλξης όλων εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα αισθήματά τους καταθέτοντας το