Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Στέλιος Καλαθάς μας μιλάει για την "Συναισθηματική Διαλεκτική"

  

 

''Η νέα εποχή απαιτεί νέες δράσεις. Μια μοναδική βιωματική μέθοδος που με συνεργό την τέχνη μας βοηθάει ουσιαστικά στην διαχείριση και σωστή επικοινωνία των συναισθημάτων μας"

 

Ζούμε μέρες δύσκολες ,όπου οι εντάσεις ,η βία και ο αρνητισμός βασιλεύουν

 

Πώς βλέπεις την κατάσταση σήμερα και πώς την αντιμετωπίζεις;

 

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με μέρες δύσκολες για όλη την ανθρωπότητα , που θεριεύει  ο φόβος ,η αγωνία, η αναστάτωση ,η ανασφάλεια ,ο εκνευρισμός. Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τον βαθύτερο εαυτό μας, να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει σε αυτά τα νέα δεδομένα. Βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων με αισιοδοξία  και συναισθηματική ανθεκτικότητα, είναι η ικανότητα της προσαρμογής. Σίγουρα δεν είμαστε κινηματογραφικοί υπέρ-ήρωες, που μπορούμε να ζούμε ανεπηρέαστοι από το περιβάλλον μας, αυτό αλώστε θα ήταν και ασέβεια στους νόμους της ζωής . Προσαρμόζομαι δεν  σημαίνει πετάω στα σύννεφα, αλλά κοιτάω με ρεαλισμό, ενώ παράλληλα διεκδικώ μια θετική στάση ζωής.

 

Ξέρω ότι έχεις εμπνευστεί και διδάσκεις εδώ και χρόνια την μέθοδο της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, πες μου για αυτήν.

Η ιδέα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησα στο κέντρο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, σκέφτηκα να δημιουργήσω μια μέθοδο που να χρησιμοποιεί τους κώδικες της υποκριτικής, όχι για ηθοποιούς, αλλά για τους ρόλους που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας, και πίστεψέ με είναι πολλοί αυτοί οι ρόλοι. Είναι μια βιωματική μέθοδος που βασίζεται σε 3 άξονες. Κατ’ αρχάς στους δείκτες συναισθηματικής ευφυΐας που μετριούνται και καλλιεργούνται, στο κομμάτι επικοινωνία (μάθε να επικοινωνείς και να διαχειρίζεσαι σωστά όλα αυτά που νιώθεις), στους κώδικες της υποκριτικής και στην επιτέλεση μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης και των ρόλων. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ρίξουν φως στα συναισθήματά τους και μέσα από σωστούς κώδικες επικοινωνίας να δημιουργήσουν σωστές σχέσεις με τους γύρω τους.

 

Η τέχνη του Θεάτρου  πως μπορεί να μας βοηθήσει σ αυτό το κομμάτι του εαυτού μας;

Το θέατρο απο την γέννηση του περιέχει έκτος απο ψυχαγωγία και θεραπεία. Σε βοηθάει να γνωρίσεις και να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου και τους άλλους . Να φωτίσεις σκοτεινές πλευρές και να αναδείξεις τα ταλέντα σου .Σε οδηγεί σε ενδοσκόπηση και παρατήρηση . Κυρίως όμως σου δείχνει τον δρόμο της έκφρασης και αποφόρτισης των συναισθημάτων. Σε μέρες σαν αυτές νιώθω τυχερός που έχω τις ομάδες μου και όλοι μαζί παρέα ,ξεδίνουμε και δημιουργούμε μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο προστατευμένο .

Υπάρχουν ομάδες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κάνετε δια ζώσης τις συναντήσεις ,αλλά έχεις δημιουργήσει και μια διαδικτυακή ομάδα για όσους προτιμούν να παρακολουθούν την μέθοδο από τον χώρο τους. Όπου και αν βρίσκονται .

Ναι υπάρχει φέτος αυτή η επιλογή . Έχω προσαρμόσει την ύλη και μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά και μέσα από πλατφόρμα επικοινωνίας .Έτσι το ταξίδι συνεχίζεται με  θωράκισης και ενδυνάμωσης των συναισθημάτων μας, πάντα μέσα  από τον θεραπευτικό κόσμο της τέχνης. Ασκήσεις, τεχνικές, κείμενα, μουσικές και ρόλοι έγιναν σύμμαχοι μας, στο να μην χάσουμε την σύνδεση μεταξύ μας, αλλά κυρίως την αισιοδοξία μας και τα πολύτιμα συναισθήματα  της χαράς και της δημιουργικότητας.

 

Δημιουργήσατε κι έναν κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με ανθρώπους της τέχνης. Μίλησέ μου για αυτό.

Ήταν μια δράση που σκεφτήκαμε και διοργανώσαμε στο πλαίσιο της προσωπικής ενδυνάμωσης των μαθητών μας αλλά και φίλων της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε. Το σκεπτικό ήταν να «βρεθούμε» με ανθρώπους της τέχνης που έχουν κάτι να μοιραστούν μαζί μας, είτε γύρω από την δουλειά τους, είτε σχετικά με αυτό που πιστεύουν και πρεσβεύουν με σκοπό να μας ενθαρρύνουν και να μας εμψυχώσουν. Με μεγάλη χαρά μας τίμησαν με την παρουσία τους σε αυτόν τον πρώτο κύκλο συναντήσεων ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Άννα Αδριανού, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, ο Αντώνης Λουδάρος, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, η Νίκη Κάπαρη και ο Γιάννης Ψειμάδας, οι οποίοι δέχτηκαν την πρόσκληση αμέσως και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Θέλω να πω ότι αυτές οι συναντήσεις προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν στους μαθητές μας από όλους μας. Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτές τις ώρες να διαδίδουμε αισιόδοξα και εμπνευστηκά  μηνύματα, που να θεραπεύουν τον πανικό και τον φόβο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις.
Τα επόμενα βήματα;

Ξεκινάμε  τον εαρινό κύκλο μαθημάτων της Συναισθηματικής Διαλεκτικής. Υπέροχα μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα στις συνθήκες που επικρατούν περιμένουν τους φίλους που θέλουν αν ενταχθούν στις ομάδες και να συμμετάσχουν.  Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με τα θετικά μας συναισθήματα που μας βοηθούν αποτελεσματικά να δούμε το Φως ,μέσα στο γκρίζο και να αντλούμε δύναμη .Με το σύνθημα ‘’Κοιτάω μπροστά και βρίσκω λύσεις» πορεύτηκα και πορεύομαι μέχρι τώρα  στη ζωή μου. Ας δούμε αυτή την μεγάλη απειλή ως μια νέα πρόκληση και ας προστατευτούμε όλοι, με ωριμότητα και υπευθυνότητα,  όχι μόνο για το δικό μας καλό, άλλα και για το καλό των συνανθρώπων μας. Αυτή η πανδημία μας δίνει χρόνο να  αξιολογήσουμε όχι μόνο το νόημα και την αξία της ζωής, αλλά και την δύναμη της ευθύνης και κυρίως της αλληλεγγύης.

Πληροφορίες για την Συναισθηματική Διαλεκτική μπορείτε να βρείτε στο site synaisthimatikhdialektikh.com ,αλλά και στην σελίδα μας στο Facebook & Instagram ή μπορείτε να καλέσετε το 6946 105520.

 

 

*Ο Στέλιος Καλαθάς είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, εμπνευστής και δημιουργός της μεθόδου υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης «Συναισθηματική Διαλεκτική».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο