Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΑΓΟΝΗ ΓΗ» των Ραφίκα Σαουίς, Μιχάλη Αργυρού Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών) Metaphor Athens: 11,12,13,14 Νοεμβρίου 2021


 H Lab for Arts, η Greece in USA και η Daydreams παρουσιάζουν την:

«ΑΓΟΝΗ ΓΗ» των Ραφίκα Σαουίς, Μιχάλη Αργυρού

Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών)

Metaphor Athens: 11,12,13,14 Νοεμβρίου 2021

 

Επιμελήτρια: Σωζήτα Γκουντούνα

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννης Καρούνης

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Αγγελική Μαργέτη

 

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

100 χρόνια από την Έρημη Χώρα και 70 χρόνια από το εξώδικο του T.S Έλιοτ στον καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ, όταν εκείνος δημοσίευσε το άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστηρίζοντας πως η άγονη γη είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό, η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα, αλλιώς την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά. Οι καλλιτέχνες θέτουν το ερώτημα σε τέσσερις ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζητούν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη». Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ είναι μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιάζεται σε διαφορετική μέρα.

Με σειρά εμφάνισης, ο εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής, ο χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη. Στην βίντεο εγκατάσταση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα. Αποδόμηση, αναρρίχηση, ακροβασία, επιμονή αλλά και οι καθημερινές έννοιες: έρωτας, οργή, παιδί, γάμος, είναι όλα όσα αναμετριούνται οι τέσσερις περφόρμερς.

Στις 7 Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου 2022 στη Νέα Υόρκη, στο χώρο τέχνης Undercurrent, με αφορμή την Έρημη Χώρα, θα παρουσιαστεί διαδραστική εγκατάσταση του Μιχάλη Αργυρού και περφόρμανς της Ραφίκας Σαουις, υπό την αιγίδα του Greece in USA.

Πρόγραμμα Ημερών

11/11 Γιώργος Σταματάκης, ώρα: 16:30 – 21:30

 

12/11 Τάσος Τσουρής, ώρα: 16:30 – 21:30

 

13/11 Γιάννης Καρούνης, ώρα: 16:30 – 21:30

 

14/11 Βανέσα Βενέτη, ώρα: 16:30 – 21:30

 

Βίντεο περφόρμανς: Μάνος Καρατζογιάννης

 

Στις 14.11.2021 (Κυριακή) στο τέλος της περφόμανς, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Νίκος Ερηνάκης και η Αγγελική Κορρέ θα συνομιλήσουν με αφορμή την νέα έκδοση (4η έκδοση) του Τ.Σ. Έλιοτ από τις Εκδόσεις Κείμενα. Μαζί τους οι συμμετέχοντες περφόρμερ που θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία στο διάλογο με την «Άγονη Γή»

 

MetaphorAthens Δορυλαίου 10 Αθήνα 11521 ( πλατεία Μαβίλη )

Είσοδος ελεύθερη

Υγειονομικό πρωτόκολλο: covid free χώρος

 

 

Ο Γιάννης Αντιόχου για τη μετάφραση της Έρημης Χώρας

 

Μεταφράζοντας την Έρημη Χώρα τρύπωσα –γεμάτος περιέργεια– στην ποίησή του, σκάβοντας όπου κι όπως μπορούσα για να ανακαλύψω γιατί τόσοι τόμοι ακαδημαϊκών αναλύσεων, θραυσματικές και συνθετικές θεωρίες προσέγγισης –συμβολισμός, μοντερνισμός, μεταμοντερνισμός, αισθητική, φαινομενολογία, genderstudies και queer– κουκούλωσαν το αυτονόητο ενός ποιήματος, όπου ο κ. Έλιοτ δεν έκρυψε απολύτως τίποτα ή ίσως αποκάλυψε τα πάντα μέσα από μια κατακερματισμένη πολυφωνία. Τα είδωλά του, όπως αναφέρει κι ο ίδιος. Η πληθώρα των αναγνωστών εγκλωβίζεται στο μιμίδιο του «τι εννοεί ο ποιητής» και δεν προσεγγίζει τον πυρήνα του ποιήματος. Ο κ. Έλιοτ, όπως κάθε ποιητής, άδει το τραγούδι του και κατά τη γνώμη μου δεν εννοεί τίποτα περισσότερο απ’ όσα ο αναγνώστης διαβάζει και ο ακροατής ακούει. Γιατί λοιπόν σώνει και καλά πρέπει να εννοεί κάτι διαφορετικό μιλώντας για τη μασέλα της Λιλ, την έκτρωση, το σεξ, τον κ. Ευγενίδη με τα πρόστυχα γαλλικά του, το ξενοδοχείο Μετροπόλ, τους υπαλλήλους του Σίτι, το τραγούδι των Ανζάκς, κ.ο.κ.; Ο Έλιοτ χτίζει στην ποιητική του σύνθεση μια ιδιόλεκτο, ένα σύμπαν που μετεωρίζεται στα σταθερά σημεία που εφορμούν από την άδηλη παρουσία του Ζαν Βερντενάλ, του συμφοιτητή του από τη Σορβόννη που κατά δήλωσή του, συμπτωματικά έναν άλλον Απρίλη, αυτόν του 1934, σε σημείωμά του στο περιοδικό Criterion δήλωνε: «Είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ πως η αναδρομή μου ενεργοποιήθηκε από ένα συναισθηματικό ηλιοβασίλεμα, τη θύμηση ενός φίλου πλησιάζοντας από τους Κήπους του Λουξεμβούργου, αργά στο δειλινό, κραδαίνοντας ένα κλωνάρι πασχαλιάς, ενός φίλους που κατόπιν (όσο μπορώ να εξακριβώσω) θα αναμειγνυόταν με τη λάσπη της Καλλίπολης».

Ναι, ο Προύφροκ του, αφιερωμένος το 1915 στο Ζαν Βερντενάλ, κρύφτηκε βαθιά για άλλη μια φορά μέσα στους στίχους της Έρημης Χώρας για να ζήσει αιώνια, στο τοπίο μιας άγονης γης, σκιαγραφώντας την υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης μετάβασης.

Φίλε μου, αίμα κινεί την καρδιά μου

η φοβερή τόλμη μιας στιγμιαίας παράδοσης

αυτή που η ηλικία της σύνεσης ποτέ δεν θ’ αναιρέσει

απ’ αυτήν, και μόνο μ’ αυτήν, έχουμε υπάρξει

αυτή που ποτέ δεν θα βρεθεί μέσα στους επικήδειούς μας

ή σε μνήμες σκεπασμένες απ’ τη σπλαχνική αράχνη

ή κάτω από σπασμένες σφραγίδες του αποστεωμένου δικηγόρου

μέσα στις αδειανές μας κάμαρες

 

Έχω ακούσει το κλειδί να γυρίζει στην πόρτα μία φορά

και να γυρίζει μία φορά μοναχά

Σκεπτόμαστε για το κλειδί, καθένας στη φυλακή του

Σκεπτόμενοι για το κλειδί, καθένας επιβεβαιώνει μια φυλακή

Μοναχά στο δειλινό αιθέριες φήμες

ανασταίνουν για μια στιγμή έναν τσακισμένο Κοριολάνο

 

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Κατερίνα Καράμπελα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προαναγγελία ΚΟΛΠΕΡΤ του David Gieselmann

   Από  14 Ιανουαρίου  και κάθε  Σάββατο στις 21:00 , παρουσιάζεται στο  θέατρο NOŪS   η μαύρη κωμωδία του  David   Gieselmann    ΚΟΛΠΕΡΤ  σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα,  διασκευή – σκηνοθεσία  Αλεξάνδρας Βουτζουράκη  και παραγωγή ‘ ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ Δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένοι γύρω από ένα μπαούλο. Ένα παιχνίδι, ένας διανομέας και ένας φόνος. Ένας φόνος, που ίσως και να μην έχει γίνει. Μία παράνομη σχέση, που ίσως και να μην υπήρξε. Ένα αστείο για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η βραδιά ανάβει τα αίματα και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Τους πέντε ήρωες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά) Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός θέατρο NOŪS  |   Τροίας 34, Αθήνα 11255  | 210 8237 333 |   info@theatrenous-creativespace.com

Ατελείωτη Αγάπη- Νέο τραγούδι των Παναγιώτη Φλωρού- Βαγγέλη Δουκουτσέλη

   Πρόκειται για την δεύτερη μουσική συνεργασία του Παναγιώτη Φλωρού και του Βαγγέλη Δουκουτσέλη που ακούει στον τίτλο ‘’Ατελείωτη Αγάπη’’. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε πριν ένα χρόνο  με το κομμάτι ‘’Μαντεύω την αγάπη’’ που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τη μουσική, την ενορχήστρωση και την ερμηνεία ανέλαβε ο Παναγιώτης Φλωρούς ενώ τους στίχους υπογράφει ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης. Στα φωνητικά η Έλενα Τζήκα. Ο  Παναγιώτης Φλωρούς  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1997. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική ξεκινώντας μαθήματα Πιάνου και Θεωρίας σε ηλικία 5 ετών από την μητέρα του (Απόφοιτη του Εθνικού Ωδείου). Σπουδές: Σε ηλικία 12 ετών δίνει εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης κατακτώντας την έβδομη θέση. Στα έξι χρόνια φοίτησης του στο Μουσικό Σχολείο, παρακολούθησε μαθήματα Κλασικού Πιάνου, Ταμπουρά, Κλασικού Βιολιού, Βυζαντινής Μουσικής & Ευρωπαϊκής Μουσικής (Θεωρίας-Αρμονίας κ.α). Το 2014 απέσπασε το Πτυχίο Αρμονίας με Βαθμό

Κυκλοφόρησε η νέα συνεργασία του Darkon με την Σοφία Ρογδάκη από την Muzicboom.

  Κυκλοφόρησε η νέα συνεργασία του Darkon με την Σοφία Ρογδάκη από την Muzicboom με τίτλο «Touch My Soul».   Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό κομμάτι που καταφέρνει να   αγγίξει τα πιο μύχια   μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής. Ένα τραγούδι που οδηγεί τους ακροατές σε μέρη πρωτόγνωρα και μαγικά δημιουργώντας εικόνες κόσμων ονειρικών.   Αποκτήστε το εδώ: https://smarturl.it/imc49j?fbclid=IwAR3xutH4bG7nHhF1tBStWQsujFIlGKqGyxkA_EwW_5Yg4JSLELQnJNq4cHY   Στίχοι /Μουσικη:Darkon Φωνητικά: Σοφία Ρογδάκη ©+℗ MUZICBOOM 2021