Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ειρήνη Μπαλτά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης!

 


 

Είσαι μια πολυτάλαντη καλλιτέχνης θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για όλες σου τις καλλιτεχνικές ιδιότητες;

 

Σε ευχαριστώ για τον όρο πολυτάλαντη, αν και προσωπικά πιστεύω πως δεν έχω τόσα πολλά και διαφορετικά ταλέντα. Απλά ασχολούμαι με δύο-τρία πράγματα που αγαπώ πολύ και δίνω όλο μου τον εαυτό και την ενέργεια επειδή με ευχαριστεί πολύ.

Εδώ και κάποια λίγα χρόνια έχω κάνει μια στροφή στα επαγγελματικά μου, και εργάζομαι σαν Life Coach σαν σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης δηλαδή να το πω καλύτερα για να καταλάβει καλύτερα και ο κόσμος. Συνεργάζομαι επίσης με τον Πολυχώρο τέχνης και έκφρασης +αίσθημα του Στέλιου Καλαθά και διοργανώνω εκεί κάποια σεμινάρια Υποκριτικής και Αυτογνωσίας. Ενώ κάθε βράδυ στις 20:00 είμαι πίσω από το μικρόφωνο του Μέντα 88 σαν ραδιοφωνικός παραγωγός. Είναι τρία πράγματα που τα αγαπώ πάρα πολύ, μέσα μου δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω  και αν έψαχνα να βρω ένα κοινό τους στοιχείο είναι η επικοινωνία που έχω με τους ανθρώπους.

 

 Ποια είναι η άποψη σου για το κίνημα Me too και τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως στον καλλιτεχνικό χώρο. Πιστεύεις ότι οι γυναίκες ηθοποιοί νιώθουν πλέον πιο ασφαλείς;

 

Πιο ασφαλείς δεν ξέρω, αλλά πιστεύω πως όλο και περισσότερες γυναίκες άλλα και άλλοι άνθρωποι θα αρχίσουν να αισθάνονται πως μπορούν να τολμήσουν να καταγγείλουν κάποια πράγματα, να πουν δυνατό όχι σε κάποια άλλα που πάνε να τους επιβληθούν και να μην τα ανεχτούν, να πάψουν να νιώθουν ντροπή για αυτά που τους συμβαίνουν και τους τραυματίζουν και να πάψουν να έχουν ενοχές πιστεύοντας πως αυτοί φταίνε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί ζούμε σε κοινωνίες αρκετά επικριτικές και χρειάζεται να το αλλάξουμε αυτό και να δημιουργήσουμε κοινωνίες με περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ψυχική εκπαίδευση και πιστεύω πως αυτές οι αποκαλύψεις και το κίνημα ME TOO δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε στο πως εκπαιδεύουμε τα κορίτσια και τα αγόρια μας γύρω από κοινωνικά στερεότυπα και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις. Θα χρειαστεί να τελειώσουμε με την ντροπή και την ενοχή και να ξεκινήσει η καλλιέργεια της βαθιάς αυτοεκτίμησης, του αυτοσεβασμού πρώτα και ύστερα του σεβασμού απέναντι στον άλλον.

 

Φέτος επιτέλους παραχωρούνται μετά από καιρό κάποιες ελευθερίες όσο αφορά τα καλλιτεχνικά θεάματα και τη δυνατότητα της παρακολούθησης τους από το κοινό. Τι σκέψεις σου γεννά αυτό το γεγονός;

 

Ο άνθρωπος μέσα του είναι στενά συνδεδεμένος με τη Τέχνη. Για αυτό και για να απολαύσεις ή να συγκινηθείς από την τέχνη δεν χρειάζεσαι κανενός είδους ιδιαίτερη μόρφωση, μόνο ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Ότι παρακολουθούμε από τέχνη, θέατρο, συναυλία, εικαστική έκθεση, μας μεταφέρει μηνύματα και νοήματα. Η τέχνη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Είναι πολύ σημαντική η επαφή μας από κοντά με οποιαδήποτε μορφή τέχνης γιατί μας δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης αφού συμμετέχουμε συναισθηματικά, σωματικά δηλαδή με τις αισθήσεις μας και διανοητικά. Η τέχνη λοιπόν δεν έχει να κάνει μόνο με τον δημιουργό αλλά και με τον αποδέκτη οπότε ας φροντίσουμε ποτέ πια να μην την στερηθούμε,  όλοι μαζί ας είμαστε σε εγρήγορση για όλα αυτά που θα χρειαστεί να κάνουμε ώστε η τέχνη να μην σταματήσει ποτέ να είναι ενταγμένη στον απόλυτο βαθμό στη ζωή μας καθώς συνδέετε ουσιαστικά με την ύπαρξη μας.

 Αυτή τη περίοδο ετοιμάζεις ένα πολύ ιδιαίτερο σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας με τίτλο «Συναντώ τον Ήρωα. Γνωρίζω τον εαυτό μου» Θα μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

 

Με μεγάλη μου χαρά Τζένη.  Όπως είπα και πριν αυτό το σεμινάριο λαμβάνει χώρα στο Πολυχώρο τέχνης και έκφρασης +αίσθημα. Σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας “Συναντώ τον ήρωα. Γνωρίζω τον εαυτό μου” λοιπόν, γιατί η υποκριτική τέχνη μας δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως και να γνωρίσουμε καλύτερα τον δικό μας εαυτό. Δουλεύουμε με θεατρικούς ήρωες που είναι επιλογή των συμμετεχόντων και μέσα από τη συνάντηση μας με αυτούς του ήρωες ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας και τα διερευνούμε. Έτσι διευρύνεται η αυτογνωσία μας και αυξάνεται η επίγνωση μας στο εδώ και τώρα και στον εαυτό μας.

 

Σε τι διαφέρει ένα βιωματικό σεμινάριο από τα υπόλοιπα;

 

Βίωμα είναι η εμπειρία που αποκτά ένας άνθρωπος όταν έχει ζήσει προσωπικά, ένα σημαντικό ή καθοριστικό γεγονός. Ένα βιωματικό σεμινάριο, στην διαδικασία του δεν εμπεριέχει μόνο το κομμάτι μιας διανοητικής συζήτησης, δεν παίρνει μέρος μόνο το μυαλό, η λογική, η σκέψη, αλλά δραστηριοποιείται και το σώμα και τα συναισθήματα. Είναι ολική η κινητοποίηση. Ότι δε, βιώνεται με το συναίσθημα μας και μέσα από το σώμα μας καταγράφεται μέσα μας πιο δυνατά και δεν ξεχνιέται εύκολα, αρά αποκτάς βαθιά γνώση.

 

Τι θεωρείς ότι θα πάρουν στις αποσκευές τους οι άνθρωποι που θα σε ακολουθήσουν σε αυτό το τόσο ξεχωριστό ταξίδι υποκριτικής και αυτογνωσίας;

 

Θέλω να πιστεύω πως μαζί τους θα πάρουν  πρώτη και καλύτερη τη χαρά, πιστεύω πως είναι ένα σεμινάριο που βασίζεται στη χαρά. Είναι η χαρά της ανακάλυψης του εαυτού κι άλλο, ακόμα περισσότερο δηλαδή, έτσι και αλλιώς ο εαυτός μας και η γνωριμία μας μαζί του δεν έχει όρια και είναι ωραίο γιατί όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με ένα τρόπο πολύ καλλιτεχνικό και δημιουργικό. Από εκεί και πέρα αναπτύσσεται η επίγνωση για τα συναισθήματα τα δικά μας, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα των άλλων, ενθαρρύνεται η ελεύθερη αυτοέκφραση και ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθηση.

 Αν σου ζητούσα να κλείσουμε αυτή την όμορφη συζήτηση με μια σκέψη που θέλεις να μοιραστείς με το κοινό μας ποια θα ήταν αυτή;

 

Επειδή βλέπουμε πως η ζωή στις κοινωνίες μέσα δεν είναι πια τόσο απλή αλλά γίνεται όλο και πιο σύνθετη και επειδή πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες και ανατροπές που θα χρειάζεται να διαχειριστούμε, ο μόνος τρόπος για να είμαστε καλά στη ζωή μας όχι επιφανειακά αλλά με ένα τρόπο βαθύ και ουσιαστικό είναι να έρθουμε σε αληθινή επαφή με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε, να τον αγαπήσουμε βαθιά, να τον συμπονέσουμε να του δείξουμε την βαθιά μας εκτίμηση και τον σεβασμό και να κατανοήσουμε την μοναδικότητα του ώστε να του δώσουμε όλη την αναγνώριση που πραγματικά του αξίζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήμερα ψηφίζουμε Σταύρο Πηλιχό!

Σήμερα το βράδυ συντονιζόμαστε όλοι στο «The Voice of Greece» στον Σκάι και ψηφίζουμε Σταύρο Πηλιχό! Η διαδικασία είναι απλή. Τραγουδούν ταυτόχρονα δύο παίκτες, εκείνη την ώρα εμφανίζεται στις οθόνες μας η καρτέλα με τους κωδικούς τους και τα νούμερα στα οποία μπορούμε να στείλουμε μήνυμα η να τηλεφωνήσουμε για να ψηφίσουμε την πιο ξεχωριστή φωνή της Ελλάδας.   Σίγουρα όλοι οι παίκτες που έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο είναι αληθινά ταλαντούχοι και αξιόλογοι. Την καρδιά όλων μας όμως έχει κλέψει ο Αλιβεριώτης καλλιτέχνης Σταύρος Πηλιχός  τόσο για την ξεχωριστή φωνή και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, οσο και για το ηθος και τη σεμνότητα που χαρακτηρίζουν κάθε του παρουσία. Σήμερα μπορούμε και εμεις να συμμετέχουμε ενεργά  στο πιο δημοφιλή μουσικός διαγωνισμός παγκοσμίως. Συντονιζόμαστε στον Σκάι και ψηφίζουμε τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη!   

Στηρίζουμε με την ψήφο μας τον Αλιβεριώτη Σταύρο Πηλιχό!

  Ο Αλιβεριώτης Σταύρος Πηλιχός έκανε από τη πρώτη στιγμή αισθητή την παρουσία του στο « The Voice ». Η μαγευτική του ερμηνεία στο αγαπημένο τραγούδι της Ελεονώρας Ζουγανέλη «Ως και οι Θάλασσες» έκανε όλες τις καρέκλες των κριτών να γυρίσουν για να διεκδικήσουν στην ομάδα τους αυτό το μεγάλο ταλέντο.  Νικήτρια της διεκδίκησης αναδείχθηκε η Έλενα Παπαρίζου.   Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του αλλά και το ήθος και η σεμνότητα που χαρακτηρίζουν κάθε του παρουσία τον οδήγησαν μια ανάσα από τα live . Τώρα πια ο ρόλος του κριτή ανήκει στο κοινό. Από την δική σας ψήφο εξαρτάται το αν αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης θα καταφέρει να φτάσει στον ημιτελικό.  Το σίγουρο είναι πως άνθρωποι σαν το Σταύρο Πηλιχό με ταλέντο, διάθεση για δημιουργία, όραμα και ταυτόχρονα σεμνότητα και ήθος αξίζουν τη στήριξη όλων μας. Συντονιζόμαστε λοιπόν στο « The Voice » και στηρίζουμε τον Σταύρο Πηλιχό!   

O Βασίλης Αρβανίτης μας ταξιδεύει σε κόσμους «Ονειρεμένης μουσικής»

  Ο Βασίλης Αρβανίτης δεν είναι απλά άλλος ένας ραδιοφωνικός παραγωγός. Είναι πολλά περισσότερα αφού μέσα από την εκπομπή του «Dream Music» κάθε Τρίτη 20:00 – 22:00 στον  DreamCity , δημιουργεί για τους ακροατές του νέους κόσμους. Κόσμους γεμάτους όνειρα και λυρικές μελωδίες. Για το Βασίλη η μουσική δεν έχει στερεότυπα και δεν είναι δυνατό να περιοριστεί από κανόνες. Είναι κάτι μαγικό που ομορφαίνει τα πάντα στο πέρασμα της. Η μουσική είναι Jazz, Funk, Soul, Disco, House, Pop, Rock. Είναι εμείς κι εμείς οφείλουμε να την μοιραζόμαστε απλόχερα. Από πολύ μικρό παιδί ο Βασίλης, θυμάται τον εαυτό του να μαγεύεται από τη μουσική και να μαγεύει τους γύρω του με αυτή. Τόσο που άρχισε να εργάζεται πολύ και εντατικά πάνω σε αυτή. Από τα δεκαπέντε του μόλις χρόνια έπαιζε μουσική σε μαγαζιά (DJing), πράγμα που κυριολεκτικά λάτρευε. Τριάντα ένα χρόνια μετά η αγάπη του αυτή, όχι απλά έχει την ίδια ένταση αλλά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μέρα με τη μέρα. Αυτή την μεγάλη δίχως όρια αγάπη μο