Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Deutsche Welle: 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα

 


Σοβαρό βλέμμα, το αριστερό χέρι χωμένο στο γιλέκο, στο κεφάλι το γνωστό δίκοχο καπέλο. Το υπερμέγεθες χάλκινο άγαλμα του Ναπολέοντα κυριαρχεί στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων στο Παρίσι. Ένα ακόμα άγαλμα του διάσημου γάλλου στρατηλάτη βρίσκεται στην κορυφή στύλου στην πλατεία Βαντόμ, μιας από τις γνωστότερες πλατείες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ακόμα και σήμερα, 200 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο πρώην αυτοκράτορας είναι παρών στο Παρίσι. Αρκετές γέφυρες φέρουν ακόμα ονόματα των νικών κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων. Το γνωστότερο ίσως παρισινό κτίσμα μετά τον πύργο του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου στην απόληξη της Λεωφόρου των Ηλυσίων, είναι μνημείο για τις σημαντικότερες μάχες και τους στρατηγούς του διάσημου στρατηλάτη.

Ο Ναπολέων πέθανε στις 5 Μαΐου του 1821 στην Αγία Ελένη. Στο αφιλόξενο βραχώδες νησί του νοτίου Ατλαντικού ο άνθρωπος, ο οποίος στο απόγειο της εξουσίας του είχε κατακτήσει  μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πέρασε τα τελευταία του χρόνια εξόριστος, φυλασσόμενος από Άγγλους. «Η ζωή μου ήταν σαν μυθιστόρημα», είπε κάποτε ο Ναπολέοντας. Πέθανε μόλις 51  ετών.

Η κληρονομία του γεννημένου στη Κορσική Ναπολέοντα είναι αμφιλεγόμενη στη Γαλλία. Είναι συνεπώς σύνηθες οι σχετικές δημόσιες συζητήσεις να γίνονται παθιασμένα. Επικριτές τον αποκαλούν δικτάτορα, ο οποίος σφετερίστηκε την εξουσία και διερωτώνται προς τι μια εκδήλωση μνήμης. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να αποφύγει το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει ανήμερα της επετείου ομιλία στο Ινστιτούτο της Γαλλίας και θα καταθέσει στέφανο στον μεγαλοπρεπή τάφο του Ναπολέοντα στο Μέγαρο των Απομάχων.

Ο Ναπολέων θεμελίωσε τη σύγχρονη Γαλλία

Για πολλούς Γάλλους ο Ναπολέων είναι ο άνθρωπος, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Γαλλίας με τον Αστικό Κώδικα, τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και την Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας. Μεταξύ των υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης υπάρχει τουλάχιστον ένας ένθερμος υποστηρικτής του Ναπολέοντα. Πρόκειται για τον υπουργό Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος αναφερόμενος στον πρώην αυτοκράτορα τον αποκάλεσε «έφιππο Καρτέσιο».

Για άλλους πάλι ο Ναπολέων είναι ο νεκροθάφτης της γαλλικής επανάστασης ακυρώνοντας κεκτημένα, όπως η κατάργηση της δουλείας στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας. Γιατί όμως ο Ναπολέοντας επανέφερε τη δουλεία το 1802; Μήπως η απόφαση σχετίζονταν με την τότε σύζυγό του Ιωσηφίνα, η οποία κατάγονταν από πλούσια οικογένεια με φυτείες στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής, στις οποίες εργάζονταν περίπου 300 σκλάβοι;

Η αμερικανίδα καθηγήτρια Μαρλέν Ντο θεωρεί ότι η πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί περισσότερο με την ιστορία της δουλείας αντί να τιμά «ένα σύμβολο της υπεροχής των λευκών». Σε άρθρο της στους New York Times η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια εκτιμά ότι ο Ναπολέων δεν είναι ήρωας, ο οποίος πρέπει να τιμηθεί. Σε αντίθεση το Ίδρυμα Μνήμης για τη Δουλεία στη Γαλλία τηρεί πιο μετριοπαθή στάση και τονίζει ότι χωρίς τον Ναπολέοντα δεν μπορεί να νοηθεί η γαλλική ιστορία. Ο πρόεδρος του ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Αιρό θεωρεί ωστόσο ότι θα πρέπει να μελετηθούν και οι σκοτεινές σελίδες της γαλλικής ιστορίας: «Ευχόμαστε κατά τη διάρκεια της επετείου των 200 ετών να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Ακόμα και τα επώδυνα».

Δηλητηριάστηκε από τους γιατρούς του;

6βα9.jpg 

 Το σπίτι του Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη

Ο αυτοδημιούργητος Ναπολέων συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Ενδεικτική η μεγάλη ζήτηση αντικειμένων που του ανήκαν στις αγορές με αντίκες, όπου γίνεται συχνά λόγος για Napomania. Οι τιμές βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ανοδική τροχιά.

Στις αναφορές στην ναπολεόντεια εποχή γίνεται συχνά λόγος στη Γαλλία για «μεγαλείο» (Grandeur). Η αυτοκρατορία του εκτείνονταν το 1812 από το γερμανικό Λίμπεκ στην Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Ρώμη. Ο στρατηλάτης, ο οποίος στέφθηκε αυτοκράτορας το 1804 άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη κυρίως λόγω των πολέμων. Ο στρατός του έφθασε μέχρι τη Μόσχα. Τα θύματα των εκστρατειών του υπολογίζονται μόνο στη Γαλλία στο 1.000.000.

Εδώ και καιρό απασχολεί τους ειδικούς αν ο Ναπολέοντας, ο οποίος έπασχε από στομαχικές παθήσειςυ, δηλητηριάστηκε στην Αγία Ελένη. Ναι, λέει ο ιστορικός συγγραφέας Πιέρ Μπραντά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα TV 5. Θεωρεί ότι τα φάρμακα που έδιναν οι γιατροί στον πρώην αυτοκράτορα περιείχαν υδράργυρο. «Αυτοί τον αποτελείωσαν», λέει ο γάλλος ιστορικός.

 

Κρίστιαν Μπέμερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος /  Deutsche  Welle 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α