Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγγελική Ψακή-Κωβαίου: «Πιστεύω στην απόλυτη ελευθερία της σκέψης.»


 Aγαπητοί αναγνώστες, εδώ και κάποιους μήνες ήθελα να φιλοξενήσω στην στήλη μου την ποιήτρια, στιχουργό, πεζογράφο και από τον Ιούνιο του 2020 Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κυρία  Αγγελική Ψακή-Κωβαίου. Κοιτώντας το ημερολόγιο και γνωρίζοντας ότι 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, επικοινώνησα μαζί της για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση ανταπόκρισή της!

Η Αγγελική Ψακή-Κωβαίου είναι μια γυναίκα δυναμική, δραστήρια, καλόκαρδη, άνθρωπος της προσφοράς και είμαστε σίγουροι ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Π.Ε.Λ. μαζί και με το Δ.Σ. θα οδηγήσουν την Ένωση εκεί που το όνειρο συναντά την ποίηση, εκεί που η ζωή συναντά το όνειρο!

Ο ποιητικός της λόγος χαρακτηρίζεται έντονα από λυρισμό, ευαισθησία και υπερβατικότητα.

 

 

Α.Κ: Αναλάβατε καθήκοντα προέδρου της Π.Ε.Λ μέσα στον Ιούνιο του 2020. Με βάση τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε τι έχετε θέσει ως προτεραιότητα στην Π.Ε.Λ όσον αφορά την επικοινωνία με τα μέλη σας;

 

Α.Ψ.Κ: Δυστυχώς η πραγματικότητα που ζούμε μας εμποδίζει να λειτουργούμε όπως είχαμε συνηθίσει. Σταματήσαμε τις συναντήσεις μας κάθε Τρίτη τις παρουσιάσεις, τις διαλέξεις… αλλά εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε όσο μπορεί ν’ αποκατασταθεί η φυσική παρουσία. Εννοώ  ότι η Π.Ε.Λ. συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί εσωτερικά, οργανώνουμε, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε, όποια εκκρεμότητα. Επίσης οι τρεις Πανελλήνιοι διαγωνισμοί που χαρακτηρίζουν το σωματείο μας, διεξάγονται κανονικά. Στην ιστοσελίδα μας και στο fb ανακοινώνονται τ’ αποτελέσματα, οι κριτικές επιτροπές και περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα να τιμήσουμε τους νικητές όπως αρμόζει.

 

Α.Κ :Ποιο είναι το όραμά σας για την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών;

 

Α.Ψ.Κ: Η Πανελληνία Ένωση Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1979 από τον Αείμνηστο Γεώργιο Δέπο, υπηρετήθηκε από αξιόλογούς προέδρους και διοικητικά συμβούλια,  έχει μια συνεχόμενη   πορεία στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας επί 42 χρόνια.

Σέβομαι απόλυτα όσους πέρασαν από τη Διοίκηση και όσους έμειναν πιστοί σ’ αυτό το όραμα του πολιτισμού που ενώνει κοινωνίες. Εύχομαι να αφήσουμε και εμείς σ’ αυτό το σωματείο το αποτύπωμα μας με αξιοπρέπεια.

Αυτό που οραματίζομαι και ελπίζω να τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε, για να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το ρόλο της Π.Ε.Λ. έξω από τη στενή ιδιότητα του ποιητή  και να τον επικοινωνήσουμε σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες.

Θέλουμε την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών σωματείο ανοιχτό στο εύρη κοινό, για να μπορεί ο καθένας να βρει κάτι που   να του κεντρίζει  το ενδιαφέρον.

Γι’ αυτό έχουμε ορίσει εκπροσώπους μας  και στόχος είναι να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου ν’ αναπτύσσουν δράση, με σκοπό την στήριξη και αξιοποίηση τοπικών θεσμών. Θέλουμε να ν’ αναβαθμίσουμε τους Δελφικούς Αγώνες ν’ αξιοποιήσουμε περισσότερο τη  Δελφική ιδέα, και γι’ αυτό φέτος προγραμματίζουμε   πολιτιστικό τριήμερο στον Ομφαλό της γης, που θα συνδυάζει ποίηση, μουσική – θέατρο.

 

Α.Κ: Αν ο κάθε ποιητής έχει μια αποστολή…η δική σας ποια είναι;

 

Α.Ψ.Κ: Ο ποιητής δεν έχει ένα στόχο, έχει πολλές αποστολές οι οποίες συμπυκνώνονται σε μια ιδιότητα, του ποιητή. Αυτή η ιδιότητα τον υποχρεώνει να θέτει προβληματισμό στον αναγνώστη προς κάθε κατεύθυνση. Μέσα από την ποίηση μπορεί να θίγει ζητήματα κοινωνικά – πολιτικά – θρησκευτικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποιητής μεγάλος, χωρίς να έχει ένα εξαιρετικά διευρυμένο πεδίο γνώσεων και ενδιαφερόντων, το οποίο θα του επέτρεπε να έχει μια πλατιά αντίληψη για τα οικουμενικά ζητήματα. Θα πρέπει το έργο του να είναι διαχρονικό και να καλύπτει την προβληματική ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

Α.Κ:  Στο ποιητικό βιβλίο σας «Χαραγή στη λήθη» περνάτε μηνύματα αισιόδοξα. Η ποίηση που πιθανόν να γράφετε τώρα συνεχίζει να είναι αισιόδοξη;

 

Α.Ψ.Κ:  ΝΑΙ. Συνήθως τα πονήματα μου είναι ιδεολογικά – συναισθηματικά, μπορώ να πω και αυτό που έρχεται  είναι  αισιόδοξο. Διότι η αισιοδοξία θέλει ματιά προς το μέλλον.

 

 Α.Κ: Στην ποίησή σας διακρίνουμε την αγωνία σας για το συλλογικό αύριο. Αλήθεια, πώς συνδέετε στο ποιητικό σας έργο το προσωπικό σας ταξίδι με τον πόνο του κόσμου;

 

Α.Ψ.Κ: Η κεραία που πρέπει να έχει ο ποιητής είναι να συνδέεται με το τον πόνο του κόσμου που περιγράφει. Σε μια δύσκολή κατάσταση να μπορεί να δημιουργεί αισιόδοξους προβληματισμούς. Ο πολιτισμικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που είναι εργάτης του πνεύματος δεν μπορεί να είναι απαισιόδοξος. Γιατί η απαισιοδοξία  δεν παράγει πολιτισμό.

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 

Α.Ψ.Κ: Ως ποιήτρια πιστεύω στην απόλυτη ελευθερία της σκέψης.

 

Λίγα λόγια για την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Αγγελική Ψακή-Κωβαίου:

 

Η Αγγελική Ψακή-Κωβαίου, Ποιήτρια, στιχουργός και πεζογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό. Από νεαρής ηλικίας ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνδυάζει την ποίηση με τη στιχουργική και δικοί της στίχοι μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Δεσποτίδη σε δύο δισκογραφικές δημιουργίες, που κυκλοφόρησαν με τους τίτλους «Ω Παναγιά της Αμοργού» και «Της ψυχής μου το φεγγάρι».

Τον Ιούνιο του 2006, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων παρουσιάστηκαν σε συναυλία στην Άνδρο, μελοποιημένα ποιήματά της υπό τον γενικό τίτλο «Κυκλάδες», με τη συνοδεία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Τα ποιήματα απέδωσε η τραγουδίστρια Μαρία Σουλτάτου. Η ίδια συναυλία επαναλήφθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο χώρο εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος.

Ακολούθησαν και άλλες συναυλίες των δημιουργιών της στην Αμοργό με το «Οκτέτο εγχόρδων Αθηνών», υπό τη διεύθυνση του Παντελή Δεσποτίδη, αλλά και στην Αθήνα (Ο.Α.Κ.Α. ΠΑΡΝΑΣΟΣ). Η κοινωνική της δραστηριότητα είναι πλούσια και είναι ενεργό μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων. Με πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού απ’ το (2011 - 2014) και με πολιτιστικά σωματεία, θεσμοθετήθηκε βραδιά ποίησης στην Αμοργό, όπου η ίδια  επιμελήθηκε και παρουσίασε μεγάλους Έλληνες ποιητές (Γκάτσος, Ρίτσος, …) και διέσωσε τους λαϊκούς ριμαδόρους του τόπου.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει βραβευθεί με Α΄ βραβείο σε τρεις από αυτούς με τελευταίο στους δελφικούς αγώνες ποίησης 2011 με το έργο «Απολλώνειο Ανέσπερο Φώς». Επίσης τον Ιούνιο 2017 απέσπασε Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο στην Αμφικτιονία Ελληνισμού με το έργο «Με τα μάτια της ψυχής».  Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών  διαγωνισμών. Έχει υπάρξει λογοτεχνική πρόεδρος των Δελφικών Αγώνων Ποίησης (2014 και 2018) της Π.Ε.Λ.

Aπό το 2013 έως το 2020 ήταν έφορος  της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες,  και στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Χάρη  Πάτση. Έχουν μεταφραστεί ποιήματα της στα Αγγλικά και Ουκρανικά

Τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ η ποιητική σύνθεση «Ιριδισμοί Ψυχής» και το Δεκέμβριο του 2016 «Χαραγή στη Λήθη». Το 2021  «Της πέτρας το δάκρυ» Υπό έκδοση τα διηγήματα της «Αληγείς Άνεμοι»

 

 

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ.

Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής - ΤΕΛΙΚΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 11.00 το πρωί στο θέατρο Παραμυθίας

    Ομόφωνα η κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Διαλόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούμενη από τους Νίκο Σκουλά, ηθοποιό-σκηνοθέτη, μέλος της Ε.Σ.Ε., Θάνο Τσάμπρα, σεναριογράφο-συγγραφέα, μέλος της Ε.Σ.Ε. και την Ειρήνη Μακαρόνα, ηθοποιό, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. προέκριναν 8 μονολόγους για τον τελικό.  Μη επιθυμούντες όμως να αδικήσουν δύο εξαίρετες προσπάθειες ζήτησαν από τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων να περάσουν, πέραν των οκτώ, και οι δυο αυτές προσπάθειες στον τελικό, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. οπότε οι δέκα που προκρίθηκαν είναι οι κάτωθι: 25 γραμμάρια Αθάνατοι στην πόλη "Α' της αγάπης Η δική μου ιστορία Ελένη Αγγελίνα Μέδουσα Παύρ απέλαυεν, όπως πατρίδι πολλά λίπη... Προτομή Η φωλιά του κόρακα Nionio Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς εκ μέρους της Ε.Σ.Ε. και τα μέλη των κριτικών επιτροπών της προκριματικής και ημ

Τελευταίες μέρες συμμετοχής στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944".

     Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των 30 εκτελεσθέντων της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στους Ταξιάρχες Κύμης.     Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.     Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:   Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00) Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05) Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)   Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η  ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ.     Οι συμμετέχοντες των 10km και 5km στις 17 Ιο

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α