Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγγελική Ψακή-Κωβαίου: «Πιστεύω στην απόλυτη ελευθερία της σκέψης.»


 Aγαπητοί αναγνώστες, εδώ και κάποιους μήνες ήθελα να φιλοξενήσω στην στήλη μου την ποιήτρια, στιχουργό, πεζογράφο και από τον Ιούνιο του 2020 Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κυρία  Αγγελική Ψακή-Κωβαίου. Κοιτώντας το ημερολόγιο και γνωρίζοντας ότι 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, επικοινώνησα μαζί της για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση ανταπόκρισή της!

Η Αγγελική Ψακή-Κωβαίου είναι μια γυναίκα δυναμική, δραστήρια, καλόκαρδη, άνθρωπος της προσφοράς και είμαστε σίγουροι ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Π.Ε.Λ. μαζί και με το Δ.Σ. θα οδηγήσουν την Ένωση εκεί που το όνειρο συναντά την ποίηση, εκεί που η ζωή συναντά το όνειρο!

Ο ποιητικός της λόγος χαρακτηρίζεται έντονα από λυρισμό, ευαισθησία και υπερβατικότητα.

 

 

Α.Κ: Αναλάβατε καθήκοντα προέδρου της Π.Ε.Λ μέσα στον Ιούνιο του 2020. Με βάση τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε τι έχετε θέσει ως προτεραιότητα στην Π.Ε.Λ όσον αφορά την επικοινωνία με τα μέλη σας;

 

Α.Ψ.Κ: Δυστυχώς η πραγματικότητα που ζούμε μας εμποδίζει να λειτουργούμε όπως είχαμε συνηθίσει. Σταματήσαμε τις συναντήσεις μας κάθε Τρίτη τις παρουσιάσεις, τις διαλέξεις… αλλά εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε όσο μπορεί ν’ αποκατασταθεί η φυσική παρουσία. Εννοώ  ότι η Π.Ε.Λ. συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί εσωτερικά, οργανώνουμε, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε, όποια εκκρεμότητα. Επίσης οι τρεις Πανελλήνιοι διαγωνισμοί που χαρακτηρίζουν το σωματείο μας, διεξάγονται κανονικά. Στην ιστοσελίδα μας και στο fb ανακοινώνονται τ’ αποτελέσματα, οι κριτικές επιτροπές και περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα να τιμήσουμε τους νικητές όπως αρμόζει.

 

Α.Κ :Ποιο είναι το όραμά σας για την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών;

 

Α.Ψ.Κ: Η Πανελληνία Ένωση Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1979 από τον Αείμνηστο Γεώργιο Δέπο, υπηρετήθηκε από αξιόλογούς προέδρους και διοικητικά συμβούλια,  έχει μια συνεχόμενη   πορεία στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας επί 42 χρόνια.

Σέβομαι απόλυτα όσους πέρασαν από τη Διοίκηση και όσους έμειναν πιστοί σ’ αυτό το όραμα του πολιτισμού που ενώνει κοινωνίες. Εύχομαι να αφήσουμε και εμείς σ’ αυτό το σωματείο το αποτύπωμα μας με αξιοπρέπεια.

Αυτό που οραματίζομαι και ελπίζω να τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε, για να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το ρόλο της Π.Ε.Λ. έξω από τη στενή ιδιότητα του ποιητή  και να τον επικοινωνήσουμε σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες.

Θέλουμε την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών σωματείο ανοιχτό στο εύρη κοινό, για να μπορεί ο καθένας να βρει κάτι που   να του κεντρίζει  το ενδιαφέρον.

Γι’ αυτό έχουμε ορίσει εκπροσώπους μας  και στόχος είναι να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου ν’ αναπτύσσουν δράση, με σκοπό την στήριξη και αξιοποίηση τοπικών θεσμών. Θέλουμε να ν’ αναβαθμίσουμε τους Δελφικούς Αγώνες ν’ αξιοποιήσουμε περισσότερο τη  Δελφική ιδέα, και γι’ αυτό φέτος προγραμματίζουμε   πολιτιστικό τριήμερο στον Ομφαλό της γης, που θα συνδυάζει ποίηση, μουσική – θέατρο.

 

Α.Κ: Αν ο κάθε ποιητής έχει μια αποστολή…η δική σας ποια είναι;

 

Α.Ψ.Κ: Ο ποιητής δεν έχει ένα στόχο, έχει πολλές αποστολές οι οποίες συμπυκνώνονται σε μια ιδιότητα, του ποιητή. Αυτή η ιδιότητα τον υποχρεώνει να θέτει προβληματισμό στον αναγνώστη προς κάθε κατεύθυνση. Μέσα από την ποίηση μπορεί να θίγει ζητήματα κοινωνικά – πολιτικά – θρησκευτικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποιητής μεγάλος, χωρίς να έχει ένα εξαιρετικά διευρυμένο πεδίο γνώσεων και ενδιαφερόντων, το οποίο θα του επέτρεπε να έχει μια πλατιά αντίληψη για τα οικουμενικά ζητήματα. Θα πρέπει το έργο του να είναι διαχρονικό και να καλύπτει την προβληματική ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

Α.Κ:  Στο ποιητικό βιβλίο σας «Χαραγή στη λήθη» περνάτε μηνύματα αισιόδοξα. Η ποίηση που πιθανόν να γράφετε τώρα συνεχίζει να είναι αισιόδοξη;

 

Α.Ψ.Κ:  ΝΑΙ. Συνήθως τα πονήματα μου είναι ιδεολογικά – συναισθηματικά, μπορώ να πω και αυτό που έρχεται  είναι  αισιόδοξο. Διότι η αισιοδοξία θέλει ματιά προς το μέλλον.

 

 Α.Κ: Στην ποίησή σας διακρίνουμε την αγωνία σας για το συλλογικό αύριο. Αλήθεια, πώς συνδέετε στο ποιητικό σας έργο το προσωπικό σας ταξίδι με τον πόνο του κόσμου;

 

Α.Ψ.Κ: Η κεραία που πρέπει να έχει ο ποιητής είναι να συνδέεται με το τον πόνο του κόσμου που περιγράφει. Σε μια δύσκολή κατάσταση να μπορεί να δημιουργεί αισιόδοξους προβληματισμούς. Ο πολιτισμικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που είναι εργάτης του πνεύματος δεν μπορεί να είναι απαισιόδοξος. Γιατί η απαισιοδοξία  δεν παράγει πολιτισμό.

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 

Α.Ψ.Κ: Ως ποιήτρια πιστεύω στην απόλυτη ελευθερία της σκέψης.

 

Λίγα λόγια για την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Αγγελική Ψακή-Κωβαίου:

 

Η Αγγελική Ψακή-Κωβαίου, Ποιήτρια, στιχουργός και πεζογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό. Από νεαρής ηλικίας ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνδυάζει την ποίηση με τη στιχουργική και δικοί της στίχοι μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Δεσποτίδη σε δύο δισκογραφικές δημιουργίες, που κυκλοφόρησαν με τους τίτλους «Ω Παναγιά της Αμοργού» και «Της ψυχής μου το φεγγάρι».

Τον Ιούνιο του 2006, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων παρουσιάστηκαν σε συναυλία στην Άνδρο, μελοποιημένα ποιήματά της υπό τον γενικό τίτλο «Κυκλάδες», με τη συνοδεία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Τα ποιήματα απέδωσε η τραγουδίστρια Μαρία Σουλτάτου. Η ίδια συναυλία επαναλήφθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο χώρο εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος.

Ακολούθησαν και άλλες συναυλίες των δημιουργιών της στην Αμοργό με το «Οκτέτο εγχόρδων Αθηνών», υπό τη διεύθυνση του Παντελή Δεσποτίδη, αλλά και στην Αθήνα (Ο.Α.Κ.Α. ΠΑΡΝΑΣΟΣ). Η κοινωνική της δραστηριότητα είναι πλούσια και είναι ενεργό μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων. Με πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού απ’ το (2011 - 2014) και με πολιτιστικά σωματεία, θεσμοθετήθηκε βραδιά ποίησης στην Αμοργό, όπου η ίδια  επιμελήθηκε και παρουσίασε μεγάλους Έλληνες ποιητές (Γκάτσος, Ρίτσος, …) και διέσωσε τους λαϊκούς ριμαδόρους του τόπου.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει βραβευθεί με Α΄ βραβείο σε τρεις από αυτούς με τελευταίο στους δελφικούς αγώνες ποίησης 2011 με το έργο «Απολλώνειο Ανέσπερο Φώς». Επίσης τον Ιούνιο 2017 απέσπασε Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο στην Αμφικτιονία Ελληνισμού με το έργο «Με τα μάτια της ψυχής».  Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών  διαγωνισμών. Έχει υπάρξει λογοτεχνική πρόεδρος των Δελφικών Αγώνων Ποίησης (2014 και 2018) της Π.Ε.Λ.

Aπό το 2013 έως το 2020 ήταν έφορος  της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες,  και στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Χάρη  Πάτση. Έχουν μεταφραστεί ποιήματα της στα Αγγλικά και Ουκρανικά

Τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ η ποιητική σύνθεση «Ιριδισμοί Ψυχής» και το Δεκέμβριο του 2016 «Χαραγή στη Λήθη». Το 2021  «Της πέτρας το δάκρυ» Υπό έκδοση τα διηγήματα της «Αληγείς Άνεμοι»

 

 

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ.

Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ρένα Ρίγγα του "Έρωτα φυγά" και του "Μετά τη φωτιά" στο Μαραθώνιο Γραφής της Ε.Σ.Ε.

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστασή της οργανώνει Μαραθώνιο Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ Μιχαλακοπούλου 25 με εκκίνηση την  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023  από τις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης) έως τις 17.00 το βράδυ. Εισηγητές Ηλίας Φλωράκης, Βασίλης Σπηλιόπουλος η Στάθης Βαλούκος, Ρένα Ρίγγα, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Δημήτρης Σοφιανόπουλος ή Νίκος Σκουλάς και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των εισηγητών δεν καταφέρει λόγω ανωτέρας βίας να προσέλθει θα αντικατασταθεί με κάποιον σεναριογράφο της υπόλοιπης διαδρομής π.χ. Κώστα Καπώνη, Νίκο Σκουλά, Νατάσα Μποζίνη, Αλέξη Γιαννούλη κ.ά. Συνολικά στον Μαραθώνιο Γραφής όποιος αντέξει να τερματίσει θα έχει έλθει σε δημιουργική επαφή με 21 εισηγητές! Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων κράτηση θέσης με κατάθεση 10 ευρώ (από 1η Νοεμβρίου 20 ευρώ και αφού επικοινωνήσετε στο 6932089819 για διαθεσιμότητα θέσεων) στο λογαριασμό της Έν

Αλέξανδρος Κακαβάς «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τους προβληματισμούς και τις ιδέες του»

   Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το μόνο συλλογικό όργανο    των «αφανών ηρώων της οπτικοακουστικής παραγωγής» όπως αποκαλεί τους σεναριογράφους    ο Πρόεδρος της, Αλέξανδρος Κακαβάς.  Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση είχε τη χαρά να δεχτεί στους κόλπους της πολλούς σεναριογράφους – παλιούς και νέους, καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Την τελευταία δεκαετία, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η χώρα, η Ένωση δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όρια της, περιλαμβάνοντας κοινό, από όλη την επικράτεια, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που μετά την ΄δεύτερη άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του, διοργανώνεται για τρίτη φορά πάντα υπό την αιγίδα

ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

    Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η δική σας ιδέα/πρόταση προβάλλει πειστικότερα, καλλίτερα και εντυπωσιακότερα τον αγαπημένο σας τόπο τότε έχετε πολλές πιθανότητες να σας ζητηθεί να γράψετε το σενάριο ενός  promo  (διαφημιστικό έως 3 λεπτά) που θα γυρισθεί σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσετε ως ιστορία (από 1 έως 2 σελίδες το πολύ) του πιό αγαπημένου σας τόπου. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ 1.  Ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του και η ιστορία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, και οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο σας για τόπο κατοικίας, διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή. Στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Πρωτοτυπία, Χειρισμός θέματος, Ανάπτυξη ιστορίας/πλοκής, Επιτυχής προσέγγιση σκοπού Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την   1η Ιουλίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 , α