Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«1821 Τα Δοξασμένα Χρόνια. Η Ελληνική Επανάσταση για τα παιδιά μας» των Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη & Χρίστος Γούδης

 

Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, μια εξαιρετική εικόνα σίγουρα υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες λέξεις, και μια συλλογή 34 τέτοιων εικόνων, όπως η συγκεκριμένη του παρόντος επετειακού έργου, αποτελεί μια λαμπρή επιτομή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για τα παιδιά μας ηλικίας από 5 έως 105 ετών, γνωστού όντος ότι εμείς οι «Έλληνες αεί παίδες εσμέν, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν» (Πλάτων, Τίμαιος).

   Η ζωντανή εικονογράφηση από τη Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη, εμπνευσμένη από κλασικά εικαστικά έργα, ο συνεκτικός τρόπος συγκρότησης, εσωτερικής συνοχής, και έκθεσης των επαναστατικών γεγονότων, και η εύληπτη ποιητική αφήγησή τους από τον Χρίστο Γούδη, διαμορφώνουν κατά τρόπο αριστουργηματικό το πάνθεον των ηρώων και των ηρωισμών της Ελληνικής Επανάστασης, ως επισφράγισμα και ενοποιητικό σύμβολο των απελευθερωτικών αγώνων και θυσιών του λαού μας, που χαράσσεται έτσι ανεξίτηλα στη μνήμη.

  Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με ενάργεια πολλαπλής αισθητικής έκφρασης, αποτελεί ένα κορυφαίο έργο πρώτης προσέγγισης του θαύματος του 1821 για τα παιδιά μας, αλλά και συναισθηματικής ανανέωσης της συναινετικής συλλογικής μνήμης των μεγαλύτερων, γύρω από όλα όσα νοηματοδότησαν την ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεώτερου ελληνικού έθνους.

  Ένα «πρέπει» για κάθε ελληνικό σπίτι, για παιδιά, μικρούς και μεγάλους, αλλά και ακόμη πιο μεγάλους, ένα συναρπαστικό για την ποιότητα και λιτότητά του εικαστικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια, από το ξέσπασμα της μεγαλειώδους και νικηφόρας Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ένα οφειλόμενο αφιέρωμα με παιδαγωγικές διαστάσεις, στο πλαίσιο της πεποίθησης ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι απόλυτα συνυφασμένο με την αναγωγή της στο ένδοξο παρελθόν της.

 

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

 

   Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

   Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρα­τιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμι­κού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμή­μα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατη­ρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδη­μαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Ad­visory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / Eu­ropean Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

  Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

   Η Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών και διηγημάτων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προαναγγελία ΚΟΛΠΕΡΤ του David Gieselmann

   Από  14 Ιανουαρίου  και κάθε  Σάββατο στις 21:00 , παρουσιάζεται στο  θέατρο NOŪS   η μαύρη κωμωδία του  David   Gieselmann    ΚΟΛΠΕΡΤ  σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα,  διασκευή – σκηνοθεσία  Αλεξάνδρας Βουτζουράκη  και παραγωγή ‘ ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ Δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένοι γύρω από ένα μπαούλο. Ένα παιχνίδι, ένας διανομέας και ένας φόνος. Ένας φόνος, που ίσως και να μην έχει γίνει. Μία παράνομη σχέση, που ίσως και να μην υπήρξε. Ένα αστείο για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η βραδιά ανάβει τα αίματα και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Τους πέντε ήρωες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά) Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός θέατρο NOŪS  |   Τροίας 34, Αθήνα 11255  | 210 8237 333 |   info@theatrenous-creativespace.com

Ο Αλέξανδρος Κακαβάς στο Fvoice.eu!

  Κύριε Κακαβά θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους της Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας; Η ιστορία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος άρχισε να γράφεται χάρις στα αξιόλογα, καταξιωμένα μέλη της που τη συνέστησαν το 1989 και εκείνους που εξακολουθούν, σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες να αγωνίζονται να εξελίξουν μια Ένωση που κληρονόμησαν με μια βασική ηθική υποχρέωση έναντι των συναδέλφων των συνεργατών του χώρου του πολιτισμού, αλλά κυρίως του κοινού και φίλων ανά την Επικράτεια, την Κύπρο και αλλαχού, να την κληροδοτήσουν στις επερχόμενες γενεές, αυτάρκη και εύρωστη και κυρίως πολυπληθέστερη. Εξ ου μια συνεχής προσπάθεια διεύρυνσης και βελτίωσης με πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μια Ένωση που πέρα από την αγάπη της για κάθε λογής σενάριο και συγγραφικό έργο και για όλους ανεξαιρέτως τους σεναριογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επιδιώκει να καταστεί ένας πόλος έλξης όλων εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα αισθήματά τους καταθέτοντας το

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη | Καλοκαίρι 2023

  ΔΩΔΕΚΑΤΗ  ΝΥΧΤΑ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ Η “ Τεχνών Δράσις ” παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2023, σε όλη την Ελλάδα και την  Κύπρο, την κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “ Δωδέκατη Νύχτα ”, σε σκηνοθεσία  Γιώργου Κιμούλη .  Προγραμματισμένη πρεμιέρα Σάββατο  24 Ιουνίου  στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας. Η “Δωδέκατη Νύχτα” είναι μία ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα. Δύο δίδυμα  αδέλφια κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο, αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν η άλλη είναι ζωντανή. Οι διαρκείς  παρεξηγήσεις λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδερφών, καθιστούν το    διασκεδαστικό αυτό έργο ως μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ. Μετάφραση – Σκηνοθεσία:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ Σκηνικά:  ΦΑΙΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  Κοστούμια:  ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ  Φωτισμοί:  ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΕΜΚΟ Επικοινωνία και προβολή παράστασης:  ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ | τηλέφωνο 6908502631 |  email   daisylempesi @ hotmail . gr  | Τους στίχους και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚ