Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Body as canvas" online performance lab με τη Ραφίκα Σαουίς

 


  Η performance στο διαδίκτυο – η χρήση της κάμερας (κινητό, κάμερα) – εικαστικός χώρος – εννοιολογικό πλαίσιο –  αναμέτρηση- διάρκεια – το κοινό στο διαδίκτυο

   Από τις  έως τις 14 Φεβρουαρίου έως 7 Ιουνίου 2021, διοργανώνεται  με εισηγήτρια την Ραφίκα Σαουίς, κάθε Κυριακή από τις 10 πμ έως τις 12μ,  σεμινάριο σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»). Το εργαστήριο θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance και ειδικότερα στο διαδίκτυο.

  Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και μέσα από μια σειρά συζητήσεων και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, ακόμα και του αφανή θεατή στο διαδίκτυο  καθώς και πως διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας και την κάμερα.

  Στο συγκεκριμένο σεμινάριο επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance, ο χώρος και ο χρόνος, στο διαδίκτυο. Καθώς και η σχέση της performance με το θέατρο.

   Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσουν 8 διαλέξεις από διεθνείς περφόμερς και επιμελητές τέχνης, που θα μοιραστούν με τους μαθητές, τα εργαλεία της τεχνικής τους και τη μέθοδό που ακολουθούν. Οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές είναι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γουατεμάλα, το Πουέρτο Ρίκο , τη Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν αναλυτικά με email.

  Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του 5μηνου εργαστηρίου στον τομέα της performance.

  Η βραβευμένη σκηνοθέτης, περφόρμερ και ηθοποιός, Ραφίκα Σαουίς, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη σχολή του εθνικού θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). H Σαουίς έχει παρουσιάσει έργο της στο εθνικό θέατρο της Νορβηγίας, στο φεστιβάλ του Ίψεν στην πλατφόρμα «Monsters of Reality- The Mimesis Machine». Το 2017 επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Biennale Teatro, Venice Biennale 2017 στους 30 καλύτερους νέους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

  Έχει επίσης κερδίσει το grant του οργανισμού ΝΕΟΝ και το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν. Είναι μέλος του Directors Lab, Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη.  Ως περφόρμερ έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στο Πουέρτο Ρίκο και έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως ο οργανισμός ΝΕΟΝ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), τη γκαλερί Publica, το Herbstaslon Festival (Maxim Gorki), το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΚΟΜΕ, το ίδρυμα Κωστόπουλος.

   Οι δύο τελευταίες δουλειές που παρουσίασε ήταν η περφόρμανς μακράς διαρκείας μέσα σε εγκατάσταση «τρώες, anima captus» μαζί με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού, στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του οργανισμού Νέον, του Μουσείου Μπενάκη και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.  Και το νέο μουσικό και χοροθεατρικό έργο «Europeana» σε μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου,  είναι μια συμπαραγωγή των βραβείων Ίψεν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – εναλλακτική σκηνής και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

  Έχει διδάξει σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη μέθοδο της performance στο θέατρο στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο και στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μιλώντας επίσης και για «το θέατρο ως καταφύγιο» «Theatre of Refuge» την προσωπική της διακαλλιτεχνική  προσέγγιση στην φόρμα του θεάτρου.

 

Συντονισμός: Ραφίκα Ελένη Σαουίς

Διάρκεια: 5 μήνες

Πρωινό τμήμα: 10πμ-12μμ (κάθε Κυριακή)

Χώρος: FAUST CULTURE – μέσω zoom

Κόστος: 130 ευρώ τον μήνα

 

Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή απόφοιτους σχολών καλών τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.

 

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες και αποστολή βιογραφικών στα email: zlapcollective@gmail.com & info@faustculture.gr

και στο τηλέφωνο 2103234095

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προαναγγελία ΚΟΛΠΕΡΤ του David Gieselmann

   Από  14 Ιανουαρίου  και κάθε  Σάββατο στις 21:00 , παρουσιάζεται στο  θέατρο NOŪS   η μαύρη κωμωδία του  David   Gieselmann    ΚΟΛΠΕΡΤ  σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα,  διασκευή – σκηνοθεσία  Αλεξάνδρας Βουτζουράκη  και παραγωγή ‘ ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ Δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένοι γύρω από ένα μπαούλο. Ένα παιχνίδι, ένας διανομέας και ένας φόνος. Ένας φόνος, που ίσως και να μην έχει γίνει. Μία παράνομη σχέση, που ίσως και να μην υπήρξε. Ένα αστείο για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η βραδιά ανάβει τα αίματα και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Τους πέντε ήρωες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά) Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός θέατρο NOŪS  |   Τροίας 34, Αθήνα 11255  | 210 8237 333 |   info@theatrenous-creativespace.com

Ο Αλέξανδρος Κακαβάς στο Fvoice.eu!

  Κύριε Κακαβά θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους της Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας; Η ιστορία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος άρχισε να γράφεται χάρις στα αξιόλογα, καταξιωμένα μέλη της που τη συνέστησαν το 1989 και εκείνους που εξακολουθούν, σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες να αγωνίζονται να εξελίξουν μια Ένωση που κληρονόμησαν με μια βασική ηθική υποχρέωση έναντι των συναδέλφων των συνεργατών του χώρου του πολιτισμού, αλλά κυρίως του κοινού και φίλων ανά την Επικράτεια, την Κύπρο και αλλαχού, να την κληροδοτήσουν στις επερχόμενες γενεές, αυτάρκη και εύρωστη και κυρίως πολυπληθέστερη. Εξ ου μια συνεχής προσπάθεια διεύρυνσης και βελτίωσης με πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μια Ένωση που πέρα από την αγάπη της για κάθε λογής σενάριο και συγγραφικό έργο και για όλους ανεξαιρέτως τους σεναριογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επιδιώκει να καταστεί ένας πόλος έλξης όλων εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα αισθήματά τους καταθέτοντας το

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη | Καλοκαίρι 2023

  ΔΩΔΕΚΑΤΗ  ΝΥΧΤΑ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ Η “ Τεχνών Δράσις ” παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2023, σε όλη την Ελλάδα και την  Κύπρο, την κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “ Δωδέκατη Νύχτα ”, σε σκηνοθεσία  Γιώργου Κιμούλη .  Προγραμματισμένη πρεμιέρα Σάββατο  24 Ιουνίου  στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας. Η “Δωδέκατη Νύχτα” είναι μία ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα. Δύο δίδυμα  αδέλφια κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο, αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν η άλλη είναι ζωντανή. Οι διαρκείς  παρεξηγήσεις λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδερφών, καθιστούν το    διασκεδαστικό αυτό έργο ως μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ. Μετάφραση – Σκηνοθεσία:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ Σκηνικά:  ΦΑΙΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  Κοστούμια:  ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ  Φωτισμοί:  ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΕΜΚΟ Επικοινωνία και προβολή παράστασης:  ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ | τηλέφωνο 6908502631 |  email   daisylempesi @ hotmail . gr  | Τους στίχους και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚ